Figy sú vraj jedno z najstarších liečivých orientálnych druhov ovocia.
Plod figovníka pochádza z orientu z Arabského polostrova. V súčastnosti sa pestuje už aj v iných teplých krajinách, nám blízkych, ako je Španielsko, Portugalsko, Turecko, Grécko, Cyprus, v južnom Francúzsku a Taliansku. V každej krajine majú figy iné podmienky na dozretie, preto sa líšia farbou a tvarom. Niektoré sú zelené, iné červenohnedé alebo fialové, ale vždy sladké. Na území Slovenska ich pestujeme už niekoľko storočí. Najlepšie sa figovníkom darí v teplých oblastiach ako napríklad vo vinohradoch. Vzhľadom na počasie však často vymŕzajú.
Figy majú zaujímavú medovú a sýtu chuť.
Ich dužina sa rozplýva na jazyku. Toto ovocie nemá rád každý, vyhľadávajú ho najmä labužníci. Sú chutné ako čerstvé, tak aj sušené a obsahujú veľa výživných a liečivých látok. Majú úžasnú schopnosť zasýtiť naše telo a dopriať vitalitu nielen naším nervom, ale aj mozgovým bunkám. Sú veľmi nápomocnými pri chudnutí. Dokonca ak by sme každú hodinu zjedli jednu figu, celý deň nepocítime hlad. Figy si môžeme dopriať v rôznej podobe, či už čerstvé alebo sušené, zavárané alebo konzervované. Sú chutné v koláčoch, v šalátoch ale aj v kombinácii s mäsom.
Sušené sú zvyčajne rovnaké, majú plochý tvar a svetlohnedú farbu. Je to ovocie, ktoré je veľmi aromatické, sladké ako med, lahodné a mäkké. Úrodu z figovníka môžeme zbierať dva až tri krát ročne.
Okrem toho, že sú figy veľmi chutné, majú aj liečivé účinky:
- regulujú trávenie (napríklad pri zápche)
- pomáhajú proti únave
- podporujú sústredenie (stimulujú nervy a mozog)
- utlmujú nervozitu
- zlepšujú náladu
- zmierňujú menštruačné bolesti a problémy
- pomáhajú pri chudnutí (neobsahujú žiadny tuk)
- majú účinky podobné antidepresívam
- neutralizujú prekyselenie organizmu
- obsahujú veľa vitamínov a vlákninu
Ako si vychutnať figy
Figy majú chuť, ktorá sa hodí k sladkým aj slaným jedlám. Ak sa k vám chystá neohlásená návšteva viete im z nich pripraviť bleskové exotické pohostenie.
Postačí vám bageta nakrájaná na krúžky a opečená v rúre. Na ňu položíte plátok syra, napríklad s bielou plesňou a ten prikryjete plátkom figy. Dozdobíte už len kúskom sušenej sunky. Druhou rýchlovkou sú aj figy nakrájané na štvrtinky a obalené prosciuttom s lístkom bazalky. A jednoduché, ale efektné pohostenie máte hotové.