Začíname zbierať úrodu z našich záhrad. Naše košíky sa preplnia hroznom, jahodami, slivkami, hruškami, jablkami, černicami, ríbezľami, ale aj červenou repou, tekvicami, uhorkami, cuketami. Celú úrodu nestihneme skonzumovať a nie každé plody ovocia, či zeleniny sú vhodné na zmrazenie, alebo sušenie. Teraz prichádza čas, kedy by sme sa mali pripraviť na zaváranie. Nesi pre vás zozbierala pár tipov ako využiť skvelú úrodu ovocia a zeleniny na zaváranie.
Čo je vlastne zaváranie?
Je to spôsob spracovania potravín, vďaka ktorým sa zbavíme nechcených baktérií a kyslíka v pohári. Takto potravinám predĺžime ich čerstvosť. Výhoda takého spracovania je však taká, že môžeme potraviny aj chuťovo upraviť a zachrániť tak napríklad jablká, ktoré tento rok neboli sladké alebo im chýbala šťava. Okrem ovocia a zeleniny môžeme zavárať aj huby, či mäso, alebo pripraviť si chutné džemy, či sirupy.
V princípe môžeme zaváranie rozdeliť na zaváranie so sterilizáciou a bez sterilizácie.
Zaváranie bez sterilizácie je konzervovanie potravín bez vystavenia vysokému teplu. Tento proces je menej náročný. Naplnené poháre zalejeme len horúcim nálevom. Ideálny spôsob pre úpravu uhoriek, zostanú pekne chrumkavé. Ak by ste takto chceli zavariť napríklad huby, najskôr by sme ich mali povariť v slanej vode a nechať ich vychladnúť. Až potom ich zalievame nálevom. Do nálevu je však potrebné pridať konzervačnú látku napríklad Zelko.
Zaváranie so sterilizáciou je časovo náročnejšie, môže sa stať, že napríklad uhorky nebudú správne chrumkavé, alebo neurčíme správnu dĺžku sterilizácie, či nevyberieme srávny spôsob sterilizácie. ak však v sammotnom procese nespravíme chybu, zaváraniny vydržia aj rok, ak ich nezjete skôr. ツ
Teplota sterilizovania a jej dĺžka záleží od typu potraviny.
Mäkšie potraviny zavárame kratšie ako tvrdšie.
Napríklad kyslé uhorky sterilizujeme kratšie ako džem.
Zavárať sterilizovaním môžeme v obyčajnom hrnci, zaváracom hrnci, tlakovom hrnci, rúre, mikrovlnnej rúre, umývačke riadu, pekárničke. Spôsobov je naozaj veľa a je len na vás, ktorý si vyberiete.
Zaváranie v obyčajnom hrnci
Ak ste pripravili len pár pohárikov, toto je najvhodnejší spôsob ako ich sterilizovať. Môžete to zrealizovať na plynovom sporáku ale aj na indukčnej doske, či sklokeramike. Potrebujete len väčší hrniec, do ktorého vložíte zaviečkované poháre, tak, aby sa nedotýkali, inak môžu popraskať. Potom nalejete teplú vodu (cca 60 °C) asi do polovice pohárov a privedieme ju do varu. Záleží však, čo sterilizujeme. Ak ide napríklad o kyslé uhorky, pri tých stačí dosiahnuť teploty vody 80 °C a pár minút teplotu udržať. Ak však zavárame ovocný kompót, je lepšie dosiahnuť bod varu a chvíľu sterilizovať.
Zaváranie v zaváracom hrnci
Asi väčšina z nás si z detstva pamätá veľký hrniec na zaváranie s dierkovým dnom a rúrkou uprostred pre teplomer. Zaváranie v ňom funguje na princípe ako v obyčajnom hrnci. Ak máte veľký hrniec aspoň 30 l, môžete pouklad poháre na seba, medzi ne buď dáte originál predeľ, alebo postačí aj utierka. Hrniec zalejete vodou, pomocou teplomera sledujete teplotu 80 °C a potom už sterilizujete podľa typu ovocia, či zeleniny. Dnes už však máme možnosť zakúpenia elektrického zaváracieho hrnca, ktorý nám zaváranie veľmi zjednoduší. Všetko si vieme nastaviť, teplotu, dĺžku zavárania. Jeho výhoda je tá, že hrniec sa o všetko postará a nemusíte strážiť ani teplotu ani čas.
Zaváranie v tlakovom hrnci
Na takúto sterilizáciu potrebujeme, čo najväčší tlakový hrniec. Poháre poukladáme vedľa seba, tak aby sa nedotýkali. Zalejeme vodou asi do polovice. Hrniec uzavrieme a keď začne syčať para odpočítame si 5 minút a následne odstavíme z ohňa. Čas sterilizácie je podstatne kratší aj kvôli vyššej teplote vody, ktorá v tomto prípade dosahuje 100 °C. Hrniec otvoríme až keď para samovoľne odsyčí.
Zaváranie v mikrovlnnej rúre
Toto je asi najrýchlejší spôsob sterilizácie pár pohárov. Pohár s objem 0,7 l sterilizujeme do 6 minút pri 700 wattov. Pohár s objemom 0,3 l sterilizujeme do 3 minút pri rovnakom výkone. ak by ste však do mikrovlnky dávali viac pohárov, tak čas sa vám predĺži v závislosti od ich počtu. Vynásobte počet pohárov s dĺžkou sterilizácie jedného pohára.
Zaváranie v rúre
Poháre poukladáme do hlbokého plechu a nalejeme doň vodu asi do výšky 1 cm. Keď vložíme plech s pohármi do rúry, zapneme vrchný aj spodný ohrev a nastavíme ho na maxiálnu teplotu. Sterilizujeme 45 – 60 minút, záleží od veľkosti pohárov a od potravín. Poháre nie sú uzatvorené, len prikryté viečkom. Približne po 45 minútach jeden pohár vyberieme (chytáme s utierkou alebo chňapkou) a teplomerom zmeriame teplotu. Teplota by mala byť minimálne 70 °C, vtedy môžeme poháre vybrať a zaviečkovať.
Zaváranie v umývačke riadu
Tento nástroj na sterilizáciu sa bude zdať asi najbláznivejší, ale keď vezmeme do úvahy jej schopnosť vytvoriť v uzatvorenom priestore stálu teplotu, je vlastne viac než vhodný na sterilizovanie zaváranin. Vyberiete program, ktorý vytvorí teplotu 70 – 80 °C, poukladáte poháre viečkami hore tak aby boli od seba aspoň 5 cm a môžete program spustiť. Nevýhodou je, že trvanie tejto sterilizácie je 1,5 – 2 hodiny
Zaváranie v pekárničke
Tento spôsob je v poslednom čase veľmi obľúbený hlavne pri výrobe džemov. Postup je jednoduchý a nie je potrebné striehnuť na hustotu džemu. Očistené ovocie rozmixujeme ponorným mixérom, môžem pridať aj malé kúsky ovocia, pridáme želírovací cukor, kyselinu citrónovú a zapneme program na varenie džemu. Po ukončení programu naplníme poháre, uzatvoríme a prevrátime hore dnom.
Čo so zaváraninami po sterilizácii?
Nech ste vašu úrodu zavárali akýmkoľvek spôsobom, je potrebné každý pohár nechať postupne, veľmi pomaly vychladnúť. Ideálne je pripraviť mu postieľku z teplých diek, poháre otočiť hore dnom a zabalené do perinky nechať vychladnúť. Keď ochladnú deň až dva, poháre otočíme späť a uskladníme v chladnej a tmavej miestnosti.