Obsahuje obrovské množstvo prospešných látok pre naše telo. Najviac živín sa nachádza tesne pod šupkou, preto vždy poriadne vyškriabte každý kúsok avokáda . Kombináciou so zeleninou docielite lepšie vstrebávanie živín (až o 400%), najmä vitamínov rozpustných v tukoch (betakarotén).
AVOKÁDO nám prináša samé BENEFITY pre zdravie:
- vitamín K až 36% dennej odporúčanej dávky v 1 avokáde,
- kyselina listová 30% DOD,
- 20% DOD vitamínu B5 – je potrebný pre metabolizmus sacharidov,
- ďalej obsahuje draslík až 2x viac ako banán
- vitamín C, B6, E, niacín, riboflavín, vlákninu.
Vedeli ste, že avokádo je vlastne OVOCIE?
Ako jediné ovocie obsahuje vysoké množstvo zdraviu prospešných tukov, znižuje LDL cholesterol. Americká štúdia Archives of Medical Research zistila, že po týždni konzumovania avokáda sa LDL cholesterol a triglyceridy znížili o 22 % a dobrý cholesterol sa zvýšil o 11 %. Na základe štúdii bolo dokázané, že avokádo znižuje riziko vzniku rakoviny. Avokádo pôsobí na zdravé bunky ochranne a protizápalovo, a naopak u rakovinových buniek vyvoláva apoptóza – programovanú smrť bunky.
Avokádo má samé prednosti.
Ďalšia štúdia dokázala že má ochranné účinky proti slnečnému žiareniu a znižuje riziko spálenia sa, dokonca riziko rakoviny kože, ak je skonzumované pred opaľovaním sa. Štúdia publikovaná v Nutrition Journal zaznamenala, že ľudia ktorí pravidelne konzumovali avokádu mali nižšiu telesnú hmotnosť a obvod pásu. Avokádo obsahuje silné protizápalové zložky fytosteroly, ktoré sú účinné v zmierňovaní artritídy. Ďalšou prednosťou avokáda je jeho nízky glykemický index a schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi.
Avokádo obsahuje vysoké množstvo proteínov, čo pre ostatné druhy ovocia vôbec nie je typické. Priemerné avokádo obsahuje 4 g bielkovín. Naopak, pre ovocie je typický vysoký obsah cukrov, čo u avokáda vôbec neplatí – jedno avokádo ma približne 0,4 g cukru.
Toto všetko sú dobré argumenty, aby ste do svojho jedálnička zaradili zázračné maslové ovocie Avokádo.
Viete AKO PRIPRAVIŤ avokádo?
Narežeme avokádo napoly okolo kôstky. Pootočíme avokádom, až nám ostanú v ruke 2 polovice. Kôstku vyberieme a vyhodíme. Vnútro avokáda môžeme vydlabať lyžicou alebo avokádo ošúpeme a nakrájame. Ak je avokádo príliš tuhé a je takmer nemožné ho ošúpať, avokádo ešte nie je dostatočne zrelé. Ak má avokádo na šupke hnedé škvrny, je prezreté. Avokádo má krátku trvanlivosť, ideálne je skonzumovať ho do 12 hodín po rozkrojení – najlepšie spravíte, ak rozrezané avokádo potriete citrónovou šťavou a uložíte ho na tanierik a dáte do chladničky.
Príprava avokáda do pokrmov je pomerne jednoduchá. Tým, že má neutrálnu, maslovú chuť, môžeme ho použiť ako v sladkých receptoch, tak v slaných receptoch. Jednoduchú nátierku pripravíme z rozmačkaného avokáda, trochu citrónovej šťavy, soli a mletého čierneho korenia. Skvelo chutí s vajíčkom uvareným na tvrdo.