Priznajte sa, koľkokrát sa vám stalo, že sa vám nahromadili víkendové zbytky? Niekedy stačí aj menšie posedenie s priateľmi, či s rodinou a zrazu sa pozeráme na kopec rozdielnych hromadiek jedla a nevieme čo s nimi. Zapečená zelenina, kuskus, hranolky… Netreba nič vyhadzovať, či zamraziť. Najlepšie je prirpaviť si hostinu „čo kuchyňa dala“. Stačí prirobiť zopár drobných a rýchlych jedál a môžeme znova hodovať!
Kuskus
Ak nemáte vývar, zalejte 1 čajovú lyžičku vegety vriacou vodou a tú potom vylejte na 1 hrnček kuskusu. Prikryte nádobu na 5 – 7 minút, potom odokryte a prehrabte s vidličkou.
Keď ste dôkladne uvoľnili všetky zrnká kuskusu pridajte maslo zmiešané s bylinkovou soľou a znova zakryte. Zmrznutú zmes zeleniny zalejte horúcou vodou a po 3 minútkach odceďte a pridajte ku kuskusu a dobre premiešajte.
Takto pripravený kuskus je rýchlou prílohou k akémukoľvek jedlu, či k mäsu alebo k zelenine.
Párkové srdiečka na spôsob „čo kuchyňa dala“
Bielky z vajec vyšľaháme so štipkou soli na sneh a vmiešame do nich žĺtka. Alebo ich prirpavíme ako volské oko atak ich len vylejeme do pripravených srdiečok.
Párky rozkrojíme pozdĺžne ale asi 2 cm od jedného konca necháme neprekrojené. Voľné konce otočíme smerom dole a spojíme ich špáradlom, aby sme párok „otvorili“ a vytvoríme tak srdiečko. Rozohrejeme panvicu a vytrieme ju olejom.
Položíme na ňu párkové srdiečko. S lyžicou do nich dáme vajíčkovú zmes a pečieme z oboch strán približne 4 minúty.
Tieto srdiečka môžeme pripraviť ako doplnok k zvyšnej prílohe, či už k pečeným zemiakom, alebo k zelenine.
Ak vám zostali kúsky karfiolu, mrkvy, či brokolice. Jemne ich blanšírujte. Čo to máte spraviť? Necháte zovrieť vodu na 2 – 3 minútky hodíte menšie kúsky zeleniny povariť. Potom ich vyberiete a rýchlo schladíte tak, že ich ponoríte do studenej vody s ľadom. Zelenina zostane chrumkavá a bude mať peknú sviežu farbu.
Takto pripravenú zeleninu môžete podávať ku kuskusu, alebo ju môžete ďalej upraviť. Ako?
Napríklad tak, že nakrájate cibuľu na mesiačiky, opečiete ju na oleji a keď zhnedne, tak prisypete korenie. Napríklad štipku kardamonu, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku alebo kurkumu (vyberte len jednu obe majú výraznú farbu a chuť) môžete pridať aj štipku mletej škorice alebo mletých klinčekov a v tom rýchlo opečiete blanšírovanú zeleninu.
Ak vám zostane kúsok zapečenej zeleniny, napríklad Zapečené cuketa, pokojne ju pridajte k ponuke „čo kuchyňa dala“.
Každý kúsok jedla, ktorý vám zostal sa dá recyklovať a pripraviť z neho ďalší malý zázrak, na ktorom si pochutí vaša rodina. Niekedy stačí málo a vykúzlime lahodné pokrmy z jedál, ktoré nám prídu ako bežné a obyčajné. Snažte sa nakupovať a variť rozumne, menej vyhadzovať. Takýmto spôsobom šetríme peniaze a svedomie nám zostáva čisté, že nevyhadzujeme do smetí veľa jedla