Kto by nepoznal raňajkové kaše? Hádam dlhé desaťročia bola u nás najznámejšia krupicová kaša. Podávala sa v škôlke aj v školskej jedálni. Všetky deti ju milovali, posypanú kakaom, či škoricou. ღ
No, všetky…
Všetky okrem mňa! 🙂 Kaše nikdy neboli mojím obľúbeným jedlom. Prišla som im na chuť až teraz v dospelosti. Každá kaša má svoje plusy a mínusy, preto sa odporúča ich milovníkom striedať ich, hlavne kvôli výžive. Mne učarovali skôr tie novšie kaše, ako klasická krupicová kaša.
V našich receptoch nájdete aj klasickú krupicovú kašu, ak by tu bol niekto ako ja, že som sa ju naučila pripraviť až keď o nej začala hovoriť moja dcéra. Aj alergici na LAKTÓZU si môžu dopriať kaše, stačí kravské mlieko zameniť za rastlinné ako sú mandľové mlieko, kokosové, ryžové. A ani BEZLEPKÁČI sa ich nemusia celkom vzdať.
Existujú ryžové, amarantové, či pohánkové vločky a v obchodoch sa dajú nájsť aj ovsené vločky bez lepku.
Krupicová kaša podľa Bianky
Suroviny na 1 porciu:
- 250 ml mlieka
- 40 g krupicovej kaši
- 1 ČL brezový cukor
- 2 PL granko
- 1 ČL mletá škorica
Postup:
Mlieko s cukrom zohrejeme, nesmie byť vriace, postupne prisypávame krupicu tak, aby sa nám netvorili hrudky. Miešame až kým nezačne hmota hustnúť. Potom vylejeme na rovný tanier a rozprestrieme po celom tanieri. Posypeme grankom a mletou škoricou. Zvyčajne sa dáva na vrch ešte aj kúsok masla, ale moja dcéra to tak nemá rada, tak u nás sa to vynecháva.
Výživový poradcovia odporúčajú túto kašu nejesť pravidelne, je veľmi výdatná a priberá sa z nej. Tak opatrne, keď budete spomínať na detstvo!
Ovsená kaša s orechmi
Suroviny na 1 porciu:
- 250 ml mlieka
- ½ hrnčeka ovsených vločiek
- 1 PL med
- ¼ hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- ¼ sušených brusníc, malín alebo iného sušeného ovocia
- 1/3 ČL mletej škorice
- Štipka kardamonu
Postup:
Ovsené vločky zalejeme mliekom, pridáme med a varíme. Keď mlieko zovrie, stíšime oheň a ešte minútku povaríme aby sa odparila zbytočná tekutina a kaša mala moju požadovanú hustotu. Prisypem nasekané orechy a sušené ovocie. Dochutím škoricou a kardamonom.
Quinoa kaša s chia semiačkami
Suroviny na 1 porciu:
- ½ hrnčeka quinoových vločiek
- 1 PL chia semiačok
- 1 hrnček kokosového mlieka
- 1 ČL cukor
- ½ ČL meltej škorice
- ovocie podľa chuti
Postup:
Táto kaša je hotová veľmi rýchlo, lebo kokosové mlieko je husté a chia semiačka rýchlo nasiaknu tekutú časť mlieka. Vločky a semiačka zalejeme mliekom, pridáme cukor a povaríme max 1 minútku. Kaša by mala mať hustejšiu konzistenciu. Vylejeme do misky a na vrch pridáme ovocie podľa chuti. Mne sa osvedčilo letné bobulovité ovocie, alebo s hruškami a orechami je to tiež vynikajúce.