Bozk dámy – tieto skvelé koláčiky naozaj chutia, ako by vás pobozkala elegantná dáma z romantického filmu. Lahodný vianočný taliansky dezert.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Baci di Dama
- Príprava: 40 min.
- Varenia: 10 min.
Ingrediencie
Cesto:
200 g práškového cukru
200 g masla
230 g hladkej múky
200 g mletých mandlí alebo lieskovcov
Plnka:
100 g horkej čokolády min. 52%
2 PL kokosového oleja alebo masla
200 g práškového cukru
200 g masla
230 g hladkej múky
200 g mletých mandlí alebo lieskovcov
Plnka:
100 g horkej čokolády min. 52%
2 PL kokosového oleja alebo masla
Postup prípravy
Vymiešame maslo s cukrom, kým nevznikne svetlá pena. Potom pridáme zvyšné ingrediencie na cesto a premiešame vidličkou alebo rukou. Miesime, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
Potom vyvaľkáme malé gulôčky. Môžeme si pomôcť tak, že ich budeme vážiť, aby mali rovnakú veľkosť, čo nám pomôže pri zlepovaní. Ak chcete malinké "božteky" na jeden šup do pusinky, odvážte gulôčky na 6 -8 g. Ak chcete na dve zahryznutia, tak odporúčam váhu jednej gulôčky 10 - 12 g. Pripravené gulôčky vložíme do mrazničky na 15-20 minút, podľa veľkosti.
Stuhnuté gulôčky prenesieme na plech. Ukladáme ich s rozostupom, cca 2 cm od seba, pri pečení sa jemne roztečú. Pečieme vo rozohriatej rúre na 180 °C, približne 10 - 15 minút. Keď začnú chytať ružovú farbu a sú pevné tak, že sa dajú chytiť a nadvihnúť, sú upečené. Dáme ich schladiť na balkón, alebo si pomôžeme vychladeným plechom, na ktorý ich preložíme.
Roztopíme čokoládu s kokosovým olejom vo vodnom kúpeli. Necháme ju jemne stuhnúť a potom ju opatrne nanesiem na koláčik a zlepíme s druhým. Božteky odložíme do plechovej škatule, aspoň 2-3 dni. Jemne nasiaknu vlhkosťou z čokolády.