Sladký veniec nie len na Veľkú noc. Upeč si ho kedykoľvek, keď dostaneš chuť na sladké pečivo.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Brusnicový veniec
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 40 min.
Ingrediencie
350 g hladkej múky
7 g sušeného droždia
3 dcl vlažného mlieka
3 PL rumu
1 vajce
30 g roztopeného masla
4 PL cukru
štipka soli
sezam na zdobenie
1 bielok na potretie
1 hrnček sušených brusníc
100 – 150 ml rumu
po upečení:
3 PL teplej vody
2PL oleja
2 PL cukru
7 g sušeného droždia
3 dcl vlažného mlieka
3 PL rumu
1 vajce
30 g roztopeného masla
4 PL cukru
štipka soli
sezam na zdobenie
1 bielok na potretie
1 hrnček sušených brusníc
100 – 150 ml rumu
po upečení:
3 PL teplej vody
2PL oleja
2 PL cukru
Postup prípravy
Múku zmiešame s cukrom, soľou a droždím. Prilejeme roztopené maslo, mlieko a rum a v kuchynskom pomocníkovi miesime cesto. Miesime minimálne 10 minút, kým cesto nie je kompaktné, hladké a elastické. Potom prikryjeme misku potravinovou fóliou a dáme kysnúť do tepla na 30 minút. Teraz zalejeme brusnice rumom a odložíme ich do chladničky, scedíme ich tesne pred zapracovaním do cesta.
Po 30 minútach cesto preložíme a znova dáme kysnúť na ďalších 30 minút. Takto to zopakujeme ešte 2x. Teraz cesto rozprestrieme na pomúčenej pracovnej doske. Dobre ho ponaťahujeme, aby sme získali, čo najväčšiu plochu a nasypeme na neho scedené brusnice. Cesto zabalíme do bochníka a dáme ho ešte kysnúť na 30 minút.
Cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov a ušúľame z nich valčeky o rovnakej dĺžke. Dva valčeky potrieme bielkom a obalíme ich v sezame. Na plech dáme papier na pečenie a uprostred postavíme teplu odolný hrnček, okolo ktorého zapletieme veniec. Na jednej strane dáme dva valčeky a oproti nim druhé dva, Sezamove valčeky dáme po stranách. Pliesť budeme v smere hodinových ručičiek, tak aby sa prepletali valčeky pri sebe, potom znova. Konce stlačíme a zasunieme pod veniec. Bielkom potrieme tie časti, ktoré sú bez sezamu a necháme prikryté oddychovať cca 15 minút.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 210 °C približne 40 minút, kým nie je veniec zlatistý. Po upečený potrieme zmesou teplej vody, oleja a cukru.