Môj obľúbný sirup z detstva. Môžete ho pripraviť v rôznych ovocných variáciách: jahodový, ríbezľový, marhuľový, čerešňový. Môžete aj kombinovať ovocie, napríklad sirup z čerešňí a jahôd je naozaj dobrota. Jednoducho použite ovocie, ktoré máte po ruke a už sa vám nechce zavárať 🙂
Autor receptu
Kucharocka.sk
Čerešňový sirup bez varenia
Ingrediencie
2 kg čerešní (odkôstkovaných)
1,5 l vody
60 g kyseliny citrónovej
2 kg kyštálový cukor
1,5 l vody
60 g kyseliny citrónovej
2 kg kyštálový cukor
Postup prípravy
Vodu prevaríme a necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme kyselinu citrónovú a načistené ovocie. Ak robíte sirup z väčšieho ovocia ako sú broskyne, či marhule, rozkrjote ich na menšie kúsky. ovocie s vodou dobre premiešame a dáme na 24 hodín do chladničky.
Na druhý deň, ovocie prelisujeme a zamiešame s kryštálovým cukrom. Necháme dstáť a občas miešame, aby sa cukor rozpustil. Množstvo cukru prispôsobime našej chuti a chuti ovocia. Ak je sirup príliš sladký na náš vkus, tak pridáme za lyžičku kyseliny citrónovej.
Sirup naplníme do umytých fliaš a uzavrieme. Skaldujeme na tmavom a chaldnom mieste.
TIP: ak sa bojíte, že by sa srup mohol pokaziť, síce sa to nestáva,a le vždy sa do neho môže dostať nejaká nečistota, pridajte štipku kyseliny sorbovej a dobre premiešajte.