Citrónový pletenec

Ingrediencie

Cesto:
300 g múky
2 žĺtka
50 g roztopeného masla
1 sušené droždie
250 ml teplej vody
5 PL cukru (kokosového)
1 ČL sóda bikarbóna

Plnka:
1 zlatý klas
250 ml mlieka
5 PL cukru
3 PL citrónovej šťavy
50 g masla

Postup prípravy

Sušené droždie nasypeme do teplej vody a počkáme pár minút, či sa aktivuje. Ak začne vytvárať čapičku, vylejeme ho do múky a jemne premiešame. Múku sme preosiali cez sitko a zmiešali ju s cukrom a sódou bikarbónou. Potom vmiešame žĺtka a roztopené maslo. Maslo nesmie byť horúce. Cesto miesime, kým sa nezačne odlepovať od strán. Môžeme ho miesiť aj v kuchynskom robotovi.

Vymiesené cesto zabalíme do deky a dáme do tepla kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Kým cesto kysne, prirpavíme si plnku. Zlatý klas zmiešame s mliekom a cukrom a uvaríme z neho hustý puding. Po uvarení primiešame citrónovú šťavu. Puding prikryjeme pokrievkou a necháme ho vychladnúť. Potom do neho zamiešame maslo izbovej teploty.

Vykysnuté cesto vyberieme na pracovnú dosku, ktorú sme pomúčili. Pár krát ho preložíme a potom ho vyvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke cca 3 mm. Natrieme naň pudingovú plnku a zrolujeme po dlhšej strane obdĺžnika. Teraz vezmeme nôž a rozrežeme roládu na polovicu tak, aby vznikli dva dlhé pásy. Po rozrezaní, vidíme jednotlivé vrstvy cesta a pudingu. Konce cesta spojíme a pásy prepletieme. Potom pletenec stočíme ako slimáčika.

Pletenec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C približne 45 - 60 minút. Po upečení a vychladnutí pletenec posypeme práškovým cukrom.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom