Na sviatok Spomienka zosnulých (2.novembra) sa zvyklo piecť štvorhranné pečivo plnené makom alebo džemom nazývané „dušičky“. Obdarovávali sa ním žobráci a chudobní ľudia pri kostole či cintoríne. Cesto bolo celkom obyčajné zarobené z mlieka a obyčajnej tmavej múky. Ale pozor, pre pánov sa pieklo zo svetlej múky. Náš recept je vylepšený tvarohom, tak si určite pochutnáte.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Dušičky plnené koláčiky
- Príprava: 40 min.
- Varenia: 20 min.
- Počet porcií: 40
Ingrediencie
Cesto:
250 g hladkej múky
250 g ricotty (tvarohu)
150 g masla
soľ, jedlá sóda
Plnka:
hustejší džem alebo maková plnka ako do makovníka
Maková plnka:
200 g mletý mak
100 g cukor kryštál
100 ml mlieka
1 Pl slivkový džemu
250 g hladkej múky
250 g ricotty (tvarohu)
150 g masla
soľ, jedlá sóda
Plnka:
hustejší džem alebo maková plnka ako do makovníka
Maková plnka:
200 g mletý mak
100 g cukor kryštál
100 ml mlieka
1 Pl slivkový džemu
Postup prípravy
Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske. Najskôr rozdrobíme ako mrveničku a postupne spracovávame, kým cesto nie je kompaktné. Ak sa nám lepí, tak pridáme múku. Vytvarujeme z cesta bochníček a rozdelíme si ho na dve časti, aby sa lepšie vaľkal.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 2 - 3 mm a narežeme na štvorhrany približne 5 x 5 cm. Dos tredu dáme džem alebo makovú plnku a dva protiľahlé konce pritlačíme k sebe. Takto vytvorené koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. PEčieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 15 - 20 minút, kým koláčiky nie sú zlatisté.
Pred podávaním môžeme pocukrovať.
Maková plnka: Mlieko zohrejem, pridáme mak a cukor a premiešame. Primiešame slivkový džem a miešame, kým sa celá zmes nespojí. Ak je zmes málo hustá, chvíľu povaríme, aby sa tekutiny odparili a až potom pridávame do cesta.