Jesenná focaccia s tekvicou hokaido a hruškou. Exotické korenie a tymián vyzdvihnú ich chute. ak chceš dosiahnuť dokonalú chuť, tak pred podávaním nechaj na kúsku focaccie roztopiť syr, napríklad eidam ale aj camembert je skvelý.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Focaccia s tekvicou a hruškou
- Príprava: 60 min.
- Varenia: 35 min.
Ingrediencie
Cesto:
400 g hladkej múky
2 PL pomletých ľanových semienok
1 PL orechový olej
1 ČL soli
1 ČL cukru
7 g sušeného droždia
1 ČL prášku do pečiva
350 ml vlažnej vody
Obloha:
3 plátky tekvice hokaido
1/2 hrušky
1 hrsť tymiánu
Na potretie:
1 PL orechový olej
1 PL tekvicový olej
štipka z každého: soľ, mletý kardamon, mleté čili, mletá škorica, muškátový oriešok
400 g hladkej múky
2 PL pomletých ľanových semienok
1 PL orechový olej
1 ČL soli
1 ČL cukru
7 g sušeného droždia
1 ČL prášku do pečiva
350 ml vlažnej vody
Obloha:
3 plátky tekvice hokaido
1/2 hrušky
1 hrsť tymiánu
Na potretie:
1 PL orechový olej
1 PL tekvicový olej
štipka z každého: soľ, mletý kardamon, mleté čili, mletá škorica, muškátový oriešok
Postup prípravy
Sušené droždie nechajte aktivovať vo vlažnej vode. Múku, soľ, prášok do pečiva a ľanové semienka zmiešajte v miske a potom prilejte vodu s droždím. Primiešajte olej a vypracujte vláčne cesto. Prikryte potravinovou fóliu a nechaj nakysnúť v teple, kým sa cesto nezdvojnásobí.
Formu na tart vymastíme olejom a vložíme do nej vykysnuté cesto. Potrieme ho olejom a prstami upravíme vo forme. Potom na cesto poukladáme tekvicové krúžky, povtláčame do cesta smietky tymiánu a nakoniec poukladáme plátky hrušky. Zmiešame olej a korenie na potretie a metličkou potrieme tekvicu a hrušku.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C a pečieme približne 35 minút, kým kraje focaccie nezostanú chrumkavé. Posledných 5 minút môžeme piecť teplovzduchom.
TIP: Táto focaccia skvele chutí k pikantnej tekvicovej polievke. Taktiež je skvelá ak na nej roztopíme syr, hoci aj s plesňou.