Francúzska cibuľačka

Ingrediencie

5 ks veľká cibuľa
2 PL maslo
1 PL slnečnicový olej
1 pohár suché biele víno
1 PL hladká múka
1 liter hovädzí vývar
1 KL tymian
3 ks bobkový list
1 dl koňak alebo brandy
4 ks biely chlieb
1 strúčik cesnak
100 g syr (čedar, eidam, gouda, jednoducho ten, čo sa pekne roztečie)
soľ
korenie


Postup prípravy

Cibule očistíme, rozpolíme a krájame tenké prúžky naprieč polkami. Smažíme za občasného miešania na masle a oleji asi 30 minút, kým cibuľka nezhnedne a nezmenší svoj objem o takmer 2/3.

Pridáme biele víno a intenzívne miešame, aby sme do vína zapracovali aj prípadné pripáleniny z dna hrnca. Tie neodstraňujeme, dodajú polievke skvelú chuť.

Pridáme múku, dobre rozmiešame a zalejeme vývarom.

Pridáme čerstvé alebo sušené bylinky a spolu povaríme približne 20 minút. Nakoniec dochutíme a pridáme koňak.

Polievku rozdelíme do ohňovzdorných misiek. V hriankovači opečieme chlieb, potrieme strúčikom cesnaku z oboch strán a položíme ako pokrievku na polievku. Zasypeme strúhaným syrom a zapekáme pod grilom v rúre vyhriatej na 250 °C približne 2 - 3 minúty.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom