Takto môžete zavariť akékoľvek huby: dubáky, kozáky, suchohríby, kuriatka, šampiňóny…. proste, na čo ste mali v lese šťastie.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Huby v sladkokyslom náleve
- Príprava: 30 min.
- Varenia: 30 min.
Ingrediencie
2 kg huby (aké máte)
1 KL soľ
1 štipka kyselina citrónová
1 mrkva
1 cibuľa
Nálev:
2 l voda
1/2 l ocot
6 PL cukor
10 guličiek nové korenie
10 guličiek čierne korenie
3 ks bobkový list
1/2 KL semienka feniklu
1 KL semienok horčice
1 KL soľ
1 štipka kyselina citrónová
1 mrkva
1 cibuľa
Nálev:
2 l voda
1/2 l ocot
6 PL cukor
10 guličiek nové korenie
10 guličiek čierne korenie
3 ks bobkový list
1/2 KL semienka feniklu
1 KL semienok horčice
Postup prípravy
Očistené huby pokrájame na menšie kúsky. Tie menšie necháme v celku, väčšie pokrájame. Očistenú cibuľu a mrkvu pokrájame na kolieska a uložíme na dno menších zaváracích pohárov.
Huby vložíme do osolenej vriacej vody, pridáme kyselinu citrónovú a necháme ich povariť asi 5 minút. Potom ich scedíme a prepláchneme čistou vodou. Na nálev zmiešame všetky suroviny, privedieme k varu a krátko spolu povaríme asi 3 minútky.
Odkvapkané a vychladnuté huby navrstvíme do pohárov ( 1,5 cm pod viečko), na vrch môžeme poukladať zvyšnú mrkvu a cibuľu, zalejeme horúcim nálevom a uzavrieme.
Poháre s hubai sterilizujeme 20 minút pri teplote 95°C. Potom uložíme na tmavé miesto vychadnúť.