Klasika na tisíc spôsobov, ako klasický koláč, s mriežkami na povrchu,v tortovej forme, s orechami alebo tvarohom. Milujeme všetky variácie.
Jablkové pité
- Príprava: 60 min.
- Varenia: 30 min.
- Počet porcií: 10
Ingrediencie
VERZIA I:
200 g hladká múka
250 g polohrubá múka
200 g maslo
150 g práškový cukor
2 žĺtky
1 PDP
4 PL kyslá smotana (podľa konzistencie cesta)
1 vanilka
VERZIA II:
450 g polohrubá múka
250 g maslo
150 g práškový cukor
2 vajcia
1 PDP
1 vanilka
PLNKA PODĽA CHUTI
200 g hladká múka
250 g polohrubá múka
200 g maslo
150 g práškový cukor
2 žĺtky
1 PDP
4 PL kyslá smotana (podľa konzistencie cesta)
1 vanilka
VERZIA II:
450 g polohrubá múka
250 g maslo
150 g práškový cukor
2 vajcia
1 PDP
1 vanilka
PLNKA PODĽA CHUTI
Postup prípravy
Spracujeme cesto, podľa verzie, čo máme k dispozícií. Obe verzie sú vynikajúce. Necháme odpočinúť aspoň 30 minút v chladničke.
Jabĺčka postrúhame na väčšie a chvíľu podusíme, max. 5 minút. Podľa chuti pridáme cukor, vanilku, alebo škoricu. Podľa verzie si môžme pripraviť aj tvaroh ochutený cukrom a citrónom, alebo pomleté orechy s cukrom.
Cesto rozdelíme na 2 polovice. Vyvaľkáme a prenesieme na plech, naplníme plnkou a prikryjeme druhou časťou cesta. Popicháme vidličkou a pečieme pri 180 stupňoch, cca 30 minút.