Aj keď je v názve JOGURT, v recepte sme použili kokosový jogurt, takže recept je vhodný aj pre „bezlaktzákov“.
Pre zdravšiu verziu nemusíte použiť kandizované čerešňe a citrónovú polevu
Autor receptu
Kucharocka.sk
Jogurtové muffiny bez lepku
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 20 min.
- Počet porcií: 12
Ingrediencie
1 hrnček ovsených vločiek (bez lepku)
1 hrnček Schar Farina
2 vajcia
1/2 hrnčeka olivový olej
250 g kokosový jogurt alebo smotana
1 hrnček brezový cukor
1/2 šťava z citrónu
citrónová kôra z 1 citróna
1 ČL vanilkovej pasty (1 struk vanilky)
12 kandizovaných čerešní
Poleva:
šťava z 1 citróna
3 PL práškového cukru
1 hrnček Schar Farina
2 vajcia
1/2 hrnčeka olivový olej
250 g kokosový jogurt alebo smotana
1 hrnček brezový cukor
1/2 šťava z citrónu
citrónová kôra z 1 citróna
1 ČL vanilkovej pasty (1 struk vanilky)
12 kandizovaných čerešní
Poleva:
šťava z 1 citróna
3 PL práškového cukru
Postup prípravy
Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtka vymiešame do pevnej peny s cukrom. Brezový cukor sa správa inak ako klasický cukor, trvá mu dlhšie kým sa roztopí, nevadí ak nie je celkom roztopený. Do peny primiešame kokosový jogurt a opatrne prilievame olivový olej.
Keď je žĺtková pena vymiešaná, postupne do nej vmiešame múku a pomleté ovsené vločky. Pridáme polovicu nastrúhanej citrónovej kôry a šťavu z citrónu. Sneh zbielok lyžicou jemne vmiešame do vzniknutého cesta. Cesto bude hustejšie a jemne lepkavé.
Košíčky na muffiny, alebo silikónové formičky, naplníme cestom asi do polovice. Do každého muffinu zatlačíme jednu kandizovanú čerešňu a prikryjeme kúskom cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Pri silikónových formičkách to môže byť o pár minút dlhšie.
Keď muffiny vychladnú, vymiešame polevu. Najskôr do pohárika nalejeme citrónovú šťavu a cukor pridávame postupne. Ak je potrebné, môžeme zriediť aj lyžicou vody. Poleva by mala mať kašovitovú konzistenciu. Mala by pekne držať na lyžičke a pomaly z nej stiecť. Ak bude priveľmi riedka, hneď stečie dole z muffina. Na záver posypeme citrónovou kôrou.