Kráľovná Alžbeta II. bola známa ako milovníčka čokolády, hlavne horkej. Dokonca sa sama nazývala čokoholičkou ❤ to sme mali spoločné ❤.
Tento koláč jedávala k čaju o piatej. Miluje ho aj princ William, podľa tohto receptu mal pripravenú tortu na svojom rozlúčkovom večierku so slobodou.
Koláč som pripravila podľa Darrena McGradyho, kráľovského šéfkuchára a bývalého osobného šéfkuchára kráľovnej Alžbety II.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Kráľovnin čokoládový sušienkový koláč
- Príprava: 70 min.
- Počet porcií: 12
Ingrediencie
Koláč:
225 g čajových sušienok (zlaté club sušienky)
115 g zmäknutého masla
115 g cukru
115 g horkej čokolády, minimálne 53 %
2 lyžice teplej vody
Čokoládový ganache:
125 g horkej čokolády, minimálne 53 %
125 g smotany na šľahanie
zmes nasekaných orechov na posypanie
225 g čajových sušienok (zlaté club sušienky)
115 g zmäknutého masla
115 g cukru
115 g horkej čokolády, minimálne 53 %
2 lyžice teplej vody
Čokoládový ganache:
125 g horkej čokolády, minimálne 53 %
125 g smotany na šľahanie
zmes nasekaných orechov na posypanie
Postup prípravy
Formu na biskupský chlebíček vytrieme maslom a postavíme ju na mriežku tak, aby spodok bola hrana formy. Čajové sušienky rozlámeme, najlepšie rukami, aby sme nemali príliš malé omrvinky. Maslo a cukor vymiešame do penista. Môžeme použiť aj menej cukru, ak chceme, aby bol koláč horkejší.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a potom ju necháme jemne schladiť, aby sme ju mohli primiešať do maslovej zmesi. Na koniec prilejeme vodu a dobre premiešame. Čokoládovú zmes a nalámané sušienky dobre premiešame, aby sa sušienky celé obalili čokoládou. Potom zmes opatrne nalejeme do pripravenej formy, môžeme si pomôcť lyžicou. Na záver celú zmes jemne pritlačíme, aby sme povrch zarovnali a dáme tortu do chladničky na 30 minút stuhnúť.
Pripravíme si čokoládovú ganache. Smotanu na šľahanie dáme do hrnčeka a privedieme do varu. Nalejeme ju do misky na rozlámanú čokoládu a dobre ju premiešame, kým sa čokoláda neroztopí. Miešame, kým ganache nie je lesklá.
Vyberieme koláč z chladničky a vyklopíme ho na drôtenú mriežku tak, aby tvar pripomínal ihlan. Lyžicou pomaly nanášame ganache na koláč, kým nie je celkom pokrytý. Môžeme ho polievať po vrstvách a dávať ich na ár minút vychladiť do chladničky, aby vznikla hrubšia vrstva polevy. Poslednú vrstvu posypeme nasekanou zmesou orechov. Na záver dáme koláč vychladiť do chladničky. Podávame nakrájané na plátky, najlepšie k čaju o piatej.
TIP: Ak sa bojíte, že by sa vám nepodaril koláč vyklopiť z formy, môžete ju vyložiť potravinovou fóliou.