Autor receptu
Kucharocka.sk
Mäsové guľky v syrovej omáčke
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 35 min.
- Počet porcií: 4
Ingrediencie
350 g mäsa (bravčového alebo mix)
100 g tvrdého syra (gouda)
1 vajce
soľ, mleté korenie, muškátový oriešok, kardamon
Syrová omáčka:
150 g tvrdý syr (mix)
100 g tavený syr
250 g smotana na varenie
soľ, mleté korenie, muškátový oriešok
Postup prípravy
Mäso a syr na guľky spolu pomelieme. Primiešame vajíčko. Ak je zmes príliš riedka, pridáme trocha strúhanky, alebo nastrúhaného starého pečiva. Dochutíme soľou a korením. Zo zmesi robíme malé guľky, snažíme sa aby boli rovnako veľké asi ako golfové loptičky.
Použijeme panvicu, ktorú viem dať aj do rúry. Rozohrejeme ju a dáme na ňu olej. Guľky na nej rýchlo osmahneme z každej strany, aby sa zatiahli. V smotane na varenie vidličkou rozhabarkujeme tavený syr a nastrúhaný syr. Dochutíme soľou a korením. Teraz túto zmes vylejeme na opečené guľky. Zmes by mala byť hustá, ale ešte stále tekutá, aby sa dobre rozliala po guľkách. Necháme ju zovrieť a ešte minútku-dve povaríme, aby sa odparila voda.
Panvicu vložíme do rozohriatej rúry na 200 °C a necháme guľky zapiecť približne 15 minút. Podávame s krajcom čerstvého chleba, či už klasického alebo arabského.