Pečené zemiaky so slaninkou

Ingrediencie

2 väčšie zemiaky
100 g slaniny
200 g strúhaného syra
bylinkové maslo:
250 g masla
1 hrsť byliniek
1 ČL citrónovej kôry
1 – 3 strúčiky cesnaku
soľ, mleté čierne korenie,

Postup prípravy

Najskôr si pripravíme bylinkové maslo. Môžeme do neho pridávať korenie, bylinky, ktoré máme radi a chutia nám. Maslo necháme zmäknúť a primiešame do neho nadrobno nasekané bylinky, roztlačený cesnak a dochutíme soľou a mletým korením. Zabalíme do alobalu alebo potravinovej fólie a necháme aspoň na pol hodinu odležať v chladničke.

Zemiaky umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Potom si zemiak položíme medzi dve varešky. Tie zabránia aby sme ho celkom prerezali. S ostrým nožom krájame zárezy až po varešky a vytvárame tak tenké plátky zo zemiaku o hrúbke približne 3 mm.

Keď sú zemiaky narezané, votrieme do medzier bylinkové maslo. Časť strúhaného syru natlačíme tiež do medzier v zárezoch. Potom zemiak posypeme slaninou nakrájanou na kocky a zasypeme zvyškom syra. Dáme do plechu a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 40 - 50 minút, kým nie je zemiak mäkký.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom