Koláč je prirodzene bezlepkový, bez použitia akejkoľvek múky.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Penový koláč s orechmi a jablkom
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 60 min.
Ingrediencie
230 g načistených jabĺk
230 g vlašských orechov
4 vajcia
125 g ricotty alebo jemného tvarohu
3 PL medu
3 PL citrónovej šťavy
230 g vlašských orechov
4 vajcia
125 g ricotty alebo jemného tvarohu
3 PL medu
3 PL citrónovej šťavy
Postup prípravy
Bielka vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtka zmiešame s medom a potom primiešame ricottu a na záver citrónovú šťavu. Následne zmiešame žĺtkovú zmes s bielkovým snehom.
Orechy rozsekáme na drobno, nestrúhame ani nemelieme, chceme mať jemné, drobné kúsky. Jablká tiež rozsekáme, aby sme mali aj väčšie aj menšie kúsky.
Orechy vmiešame do vajíčkovej zmesi a nakoniec primiešame jablká. Plech o veľkosti 19 x 21 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme doň cesto. Pečieme asi hodinu vo vyhriatej rúre na 180 °C. Ak sa vrch koláča pripeká, posuňte koláč na nižšiu priečku.
Podávame nakrájané na menšie kocky. Môžeme potrieť marhuľovým džemom, poliať čokoládou, ale je chutný aj len tak bez ozdoby. Pri podávaní buďte opatrný, koláč je veľmi jemný, je to skôr pena ako koláč.