Vianočná chuť pomaranču a čokolády nikdy nesklame.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Pomarančovo čokoládové keksíky
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 20 min.
Ingrediencie
100 g horkej čokolády 52%
125 g masla
125 g práškového cukru
štipka soli
1 vajce
kôra z 1 pomaranča
200 g hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
Poleva:
100g práškového cukru
4 PL pomarančovej šťavy
1 PL citrónovej šťavy
125 g masla
125 g práškového cukru
štipka soli
1 vajce
kôra z 1 pomaranča
200 g hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
Poleva:
100g práškového cukru
4 PL pomarančovej šťavy
1 PL citrónovej šťavy
Postup prípravy
Maslo zmiešame s cukrom, vajcom a nastrúhanou pomarančovou kôrou a štipkou soli. Postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec primiešame čokoládu. Z hmoty vytvarujeme guľu a odložíme ju na 2 hodiny do chladničky, zabalenú do potravinárskej fólie.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3 - 5 mm a vykrajujeme kolieska. Pečieme na papieri na pečenie v rúre vyhriatej na 200 °C približne 8-10 minút. Kolieska sú veľmi krehké, preto ich vyberáme s veľkým plochým nožom. Necháme ich vychladnúť na mriežke.
Vymiešame polevu z práškového cukru a pomarančovej šťavy. Ak máte radi sviežu chuť, pridate aj 1 lyžicu citrónovej šťavy. Kolieska potrieme polevou a môžeme aj posypať trblietkami alebo inými ozdôbkami. Sú chutné aj hneď, ale na druhý deň sú ešte jemnejšie.
TIP: Keksíky nesmú byť veľmi tmavé, odspodu majú vyzerať skôr ako nedopečené, aby si uchovali vlhkosť.