Prevrátený hubový koláč

Ingrediencie

500 g hríbov

3 strúčiky cesnaku

2 stonky zeleru

1 veľká cibula

1 ČL kokosového alebo trstinového cukru

smotana a múka na zahustenie

1/2 hrnčeka strúhaného peccorina

soľ, mleté morenie

1 lístkové cesto
vajce na potretie cesta

Postup prípravy

Cibuľu nakrájame na drobno a na oleji ju opražíme do sklovita na panvici, ktorú môžeme dať do rúry. Aby chytila zlatistú a sladkú farbu posypeme ju cukrom a skaramelizujeme. Jeden strúčik cesnaku pretlačíme a zvyšné nakrájame na plátky, pridáme k cibuľke.

Hríby očistíme a nakrájame na veľkú kusy. Pridáme k cibuľke, osolíme a okoreníme a chvíľu dusíme. Ak nemáme panvicu, ktorá môže ísť do rúry, preložíme hríby do zapekacej misky, keď začnú hríby púšťať šťavu, prisypeme nastrúhaný syr a premiešame. Môžeme zahustiť trochou smotany zmiešanej s múkou, ale netreba veľa, aby nebol koláč potom veľmi mokrý. Zmes prikryjeme vyvaľkaným lístkovým cestom. Opatrne pozasúvame jeho kraje akoby pod hríby vareškou. Nikdy nie prstami! Popálili by sme sa. Tiež nepoužívame nič ostré, roztrhli by sme cesto. Vrch cesta potrieme rozmiešaným vajíčkom a poprepichujeme nožom, aby mala kadiaľ unikať para.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C a pečieme 20 - 30 minút, kým sa cesto nenafúkne a nechytí peknú zlatú farbu. Necháme mierne vychladnúť a podávame so zeleninovým šalátom, alebo len tak k vínku.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom