Náš tradičný vianočný koláč plný všetkého toho len najlepšieho. Bez neho jednoducho Vianoce neexistujú 🙂
Štedrák
- Príprava: 120 min.
- Varenia: 60 min.
- Počet porcií: 25
Ingrediencie
CESTO:
600 g múka(pol. +hrubá)
300 ml mlieko
120 g maslo
1 vajce+ 1 droždie
6 PL kopcom cukor
MAKOVÁ PLNKA:
200 g mletý mak
200 ml mlieko+5 PL cukor
citrónová kôra + šťava
1 čl škorica+ vanilka
ORECHOVÁ PLNKA:
200 g mleté orechy
200 ml mlieko
5 PL cukor+ vanilka
citrónová kôra + šťava
TVAROHOVÁ PLNKA:
2 hrudkovité tvarohy
1 vajce+ vanilka
2 PL Zlatý klas+50g maslo
citrónová kôra + šťava
SLIVKOVÁ PLNKA:
1 pohár slivkového lekváru
600 g múka(pol. +hrubá)
300 ml mlieko
120 g maslo
1 vajce+ 1 droždie
6 PL kopcom cukor
MAKOVÁ PLNKA:
200 g mletý mak
200 ml mlieko+5 PL cukor
citrónová kôra + šťava
1 čl škorica+ vanilka
ORECHOVÁ PLNKA:
200 g mleté orechy
200 ml mlieko
5 PL cukor+ vanilka
citrónová kôra + šťava
TVAROHOVÁ PLNKA:
2 hrudkovité tvarohy
1 vajce+ vanilka
2 PL Zlatý klas+50g maslo
citrónová kôra + šťava
SLIVKOVÁ PLNKA:
1 pohár slivkového lekváru
Postup prípravy
Vypracujeme klasické kysnuté cesto, necháme nakysnúť hodinu. Medzitým si pripravíme plnky- tvarohovú zmiešaním všetkých surovín, makovú a orechovú zabarením horúcim mliekom.
Cesto po vykysnutí rozdelíme na 5 častí, vyvaľkáme 4 pláty. Na pomastený plech skladáme- 1. plát, maková plnka, 2. plát, orechová plnka, 3. plát, slivková plnka, 4. plát, tvarohová plnka, z posledného plátku vytvoríme navrch mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 170 stupňoch, približne 50 minút až hodinu. Ak vrch veľmi pripeká prikryjeme papierom na pečenie.