Kompót s chuťou vína podávame k mäsku, ale aj len tak na maškrtenie napríklad s pudingom.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Tekvicový kompót s vínom
- Príprava: 20 min.
Ingrediencie
2,5 kg oranžovej tekvice
700 g cukru
0,7 l vody
0,5 l bieleho vína
celú škoricu alebo vanilku
5 klinčekov
rumovú a ananásovú esenciu (z každej asi pol fľaštičky)
lyžičku kyseliny citrónovej
ocot
700 g cukru
0,7 l vody
0,5 l bieleho vína
celú škoricu alebo vanilku
5 klinčekov
rumovú a ananásovú esenciu (z každej asi pol fľaštičky)
lyžičku kyseliny citrónovej
ocot
Postup prípravy
Tekvicu očistite a nakrájajte na malé kúsky. Pripravte si nálev z vody a octu v pomere 1:1 a zalejte ním tekvicu, aby bola celá ponorená. Takto ju necháme odležať celých 24 hodín.
Na druhý deň, ju scedíme a naukladáme do umytých pohárov. Z vody, vína, cukru, klinčekov, škorice, citrónovej kyseliny a oboch esencií pripravíme nálev. Necháme ho prejsť varom a horúci nalejete do pohárov s tekvicou. Potom ich sterilizujeme prei teplote 80 °C 20 minút. Vysterilizované poháre necháme vychladnúť v tme a potom odložíme do komory.