Sviatočná nepečená torta pre dospelákov. ღ
Pri tejto torte treba byť obozretný, ľahko z nej aj nafúkate. Jej chuť je však neodolateľná.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Vínová vianočná torta
- Príprava: 60 min.
Ingrediencie
5 dl bieleho vína
5 vajec
25 dkg kryštálového cukru
šťava z 1 pomaranča
3 balíčky plátkovej želetíny (30g)
piškóty (BZLP)
5-6 PL rumu
1 konzerva ananásu
1 šľahačka
5 vajec
25 dkg kryštálového cukru
šťava z 1 pomaranča
3 balíčky plátkovej želetíny (30g)
piškóty (BZLP)
5-6 PL rumu
1 konzerva ananásu
1 šľahačka
Postup prípravy
4 dl vína, žĺtky, cukor a šťavu z pomaranča šľaháme vo vodnom kúpeli, kým nevznikne hustá pena. Zatiaľ necháme želatínu napučať v zvyšnom studenom víne a zahrejeme ju, aby sa roztopila. Pozor, želatína nesmie vrieť! Potom ju vmiešame do ešte teplej vínovej peny.
Z bielkov vyšľaháme sneh, šľahačku vyšľaháme tiež (každé zvlášť) a vmiešame lyžicou obe vyšľahané hmoty do vínovej peny. Tortovú formu vytrieme olejom a vyplníme polovicou penovej hmoty. Necháme v chladničke stuhnúť aspoň 30 minút a uložíme na vrch piškóty, ktoré pokvapkáme rumom. Na piškóty uložíme ananás. Opatrne nalejeme, po žufankách, či lyžiciach, zvyšnú penovú hmotu. Teraz uložíme celú tortu na noc do chladničky.
Pred podávaním, tortovú formu, alebo misu, v ktorej sme nechali tortu stuhnúť, ponoríme na pár sekúnd do teplej vody, aby sa torta odlepila od stieň formy. Vrch formy zakryjeme tanierom, alebo podnosom na torty a tortu preklopíme. Môžeme ju nechať bez ozdobenia, alebo ozdobiť šľahačkou, čokoládou, marcipánom, hodí sa všetko.