Zázvorový sirup

Zázvorový sirup je vhodný pri prechladnutí, ale je chutný aj ako letná malinovka. Môžete ho dochutiť citrónom, pomarančom a dostane iné odtiene chute.

Ingrediencie

250 g zázvoru
500g kryštálového cukru
500 ml vody
1 – 3 ČL kyselina citrónová (podľa chuti)

Postup prípravy

Zázvor načistíme a nakrájame na malé kúsky, alebo nahrubo nastrúhame. Vodu s cukrom dáme variť a keď sa cukor rozpustí, prisypeme zázvor. Keď začne sirup so zázvorm vrieť, plameň stíšime a varíme hodinu. Dĺžka varenia záleží ajod veľkosti úskov zázvora. Orientujeme sa tým, že by mal byť uvarený, mäkký.

Ak sa nám zdá sirup riedky, tak ho povaríme dlhšie, aby sa voda odparila. Na záver pridáme kyselinu citrónovú, odá osviežujúcu chuť a zároveň aj predĺži životnosť sirupu. Keď je sirup uvarený, scedíme ho cez sitko do umytých fliaš ešte za tepla. Necháme vychladnúť v zatvorených flašiach a skladujeme na studenom a tmavom meste.

Nie je to veľké množstvo sirupu, približne 1 liter, pokojne ho skladujte v chladničke. Po pár dňoch sirup stratí svoju štipľavosť a má jemnejšiu chuť.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom