Noky (gnocchi) patrí ako v Taliansku tak aj u nás k ľudovým jedlám.
Babičky ich varievali od oka a stačili im k tomu uvarené zemiaky a múka, nič iné nepridávali.
Ďalším pravidlom bolo, že museli mať štruktúru, aby sa na nich udržala omáčka. PReto použite na ich tvarovanie chrbát vidličky, alebo strúhadla.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Zemiakové noky s hríbikmi
- Príprava: 30 min.
- Varenia: 15 min.
Ingrediencie
300 g zemiakov
100 g polohrubej múky
omáčka:
1 strúčik cesnaku
1 menšia cibuľa
250 g hríbov
20 g parmezánu
1 – 2 dl vody z nokov
soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
100 g polohrubej múky
omáčka:
1 strúčik cesnaku
1 menšia cibuľa
250 g hríbov
20 g parmezánu
1 – 2 dl vody z nokov
soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
Postup prípravy
Zemiaky uvaríme v šupke a keď vychladnú rozmačkáme ich na jemnú kašu. Nesmú v nich zostať žiadne hrudky, preto je najlepšie rozmačkať ich v strojčeku na zemiakovú kašu, alebo jednoducho rozmixovať. Potom postupme pridávame múku a rukami hneteme cesto, aby bolo elastické.
Keď je hmota kompaktná odtrhávame z nej malé kúsky o veľkosti palca a začneme tvarovať noky. Potrebujeme k tomu vidličku alebo strúhadlo. Palcom pritlačíme kúsok cesta a potiahneme tak, aby sa kúsok cesta zroloval do tvaru noku. Varíme ich v osolenej vode asi 3 - 5 minút po vyplávaní na hladinu vody. Vodu nevylievame, použijeme ju na omáčku.
Pripravíme si rýchlu hríbovú omáčku. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmahneme na oleji. Pridáme pretlačený cesnak a keď začne rozvoniavať, prisypeme na kúsky nakrájane hríby. Osolíme a okoreníme a mierne podusíme. Pridáme asi 1 dl vody z cestovín. a prisypeme strúhaný parmezán. Ak máme málo tekutú omáčku, pridáme ešte vodu z cestovín. Minútku dve spolu podusíme a môžeme podávať s nokami. Kto má rád, môže posypať petržlenovou vňaťou.