Takto uvarená ryža nikdy nechutila lepšie. Ako na to?

Veľa gazdiniek bojuje s receptami ako správne uvariť ryžu a nerozvariť ju. Každý má svoj overený recept. My vám ponúkneme pár receptov, ktoré sme si vyskúšali a páčili sa nám.

Ryža ako ju varili ešte naše mamy

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov a do jenskeho skla pridáme 3 PL oleja. Vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu a jemne opražíme v rúre. Akonáhle začne chytať sklovitý odtieň, vysypeme do nej hrnček ryže. Podľa starých receptov ju netreba oplachovať, stačí očistiť papierovou utierkou. Ryžu necháme v rúre chvíľku pražiť, aby chytila žltkastú farbu. Vtedy sa vrchná časť zrniek stiahne a škrob zostane vo vnútri; týmto zabránime lepkavosti. Ryžu zalejeme vývarom. Ak ho momentálne nemáme, postačí voda. Vývar by mal byť na 3 prsty nad ryžou. Ryžu osolíme, premiešame a necháme ju v rúre, kým sa tekutina vyparí a ryža je hotová.

Ryža pohodlnej gazdinky

Ryža pohodlnej gazdinky

Toto je môj obľúbený postup. Už neviem, kde som sa inšpirovala, ale bolo to pred mnohými rokmi. Ryžu varíte ako cestoviny. Ryžu opláchnete, necháte zovrieť vodu, do ktorej dáte soľ a vysypete prepláchnutú ryžu. Varíte cca 10 minút.

Ak varíte inú ako bielu ryžu, doba varenia je iná, napríklad pri čiernej ryži je to cca 40 minút. Ryža by mala byť 2 prsty pod hladinou vody. Zvyšnú vodu zlejete, v ryži spravíte uprostred jamku lyžicou a vložíte do nej za lyžicu masla a prikryjete pokrievkou. Keď sa maslo roztopí, ryžu premiešame.

Ryža zbavená škodlivých látok

Podľa najnovších výskumov je ryža kontaminovaná arzénom, ktorý sa nachádza v pôde, v ktorej rastie. Vedci zistili, že ideálny spôsob ako ryžu zbaviť týchto škodlivín je nasypať ryžu do vriacej vody. Nechať ju variť 10 minút, potom vodu zliať a naliať novú horúcu vodu a pokračovať vo varení 5 – 10 minút podľa typu ryže.

ryža

Ryžu nevaríme len ako prílohu. Táto úžasná obilnina vie hrať aj prvé husle. Inšpirujte sa našimi receptami. Nájdete medzi nimi aj recept na Paellu, či Tekvicové rizoto.

Ako ryžu pripravujete vy? Podeľte sa s nami o vaše cenné rady.