Aj vám sa už stalo, že sa ponáhľate a zrazu sa vám zrazí ocot v polievke, lebo bola ešte horúca? Alebo sa trápite ako pohodlne očistiť cesnak? S tým bojuje každá kucháročka, či už začínajúca alebo aj skúsená. Veď sa učíme celý život.
Nesi pre vás zozbierala tipy a rady, ktoré vám pomôžu v kuchyni.
Alebo… kto hľadá, nájde pod obrázkami ukryté recepty.
- Najrýchlejší spôsob na očistenie paličky cesnaku je vhodiť jednotlivé strúčiky do skleného pohára s uzatvárateľným viečkom a silno zatriasť. Strúčiky cesnaku zostanú krásne čisté a neporušené.
- Takýto sklený pohár môžete využiť ako šikovný šejker pre zmiešanie suchej ingrediencie s tekutinou bez hrudiek. Napríklad pudingový prášok s mliekom je takto zmiešaný raz dva. Len pozor, tekutina nesmie byť teplá! Vzniknutým tlakom môže viečko „buchnúť“ a popáliť vás.
- Ak vám z oslavy zvýšilo vínko, či už červené alebo biele, uložte si ho na neskôr do mrazničky. Keď budete pripravovať napríklad talianske rizoto, či budete chcieť podliať dusené mäsko vínom, len vyberiete zmrazenú kocku vína.
- Ak dochucujete mliečnu polievku octom a tlačí vás čas, naberte do žufanky trocha polievky a pridajte pár kvapiek studenej vody a pomaly vmiešavajte ocot, až potom ju opatrne ponorte do polievky v hrnci a premiešajte. Vyhnete sa tak zrazeniu polievky.
- Ak máte veľkú úrodu byliniek, nemusíte ich sušiť. Uschovajte si ich na zimu v mrazničke, vňať nasekajte na drobno, pažítku nastrihajte s nožničkami na drobné kúsky a v uzatvárateľných nádobkách vám v mrazničke vydržia celú zimu. Ak radi využívate bylinky do šalátových zálievok, pripravte si zálievky už v lete a nechajte ich zamrznúť v nádobke na ľad.
- Ak chcete dostať z citrusov, čo najviac šťavy, neskladujte ich v chladničke, ale niekde na poličke, či v miske, kde je izbová teplota. Pred rozkrojením ich „pogúľajte“ s jemným tlakom rukou po stole, uvoľní sa tak viac šťavy a aj arómy.
- Taktiež paradajky neskladujte v chladničke. Minimálne nie tie, ktoré sa chystáte podávať. Keď majú izbovú teplotu sú chutnejšie, preto ich pred podávaním vyberte z chladničky. Ak ich kupujete v obchode, je dobré nechať ich na parapete, aby „došli“ budú šťavnatejšie.
- Sušené ovocie pred pridaním do koláča namočte, bude po upečení koláča jemnejšie. Ak pripravujete koláč pre dospelých pokojne použite víno, rum, amareto, či iný voňavý alkohol. Ideálne je ak ho prihrejete pred tým, ako do neho naložíte sušené ovocie. Ale pokojne ho tak môžete uskladňovať aj týždne, ale radšej v chladničke. Ak ho pripravujete na detskú oslavu, skvelý je ešte teplý ovocný čaj, či džús.
- Ak potrebujete nastrúhať tvrdý syr, ale ten je dosť mäkký a drolí sa, dajte ho na 15 – 20 minút do mrazničky, bude sa lepšie strúhať.