Muffiny, medovníky a cookiesky sú v poslednom čase najobľúbenejšími koláčikmi. Pečieme ich v bežný deň, ale i na sviaky ako sú Vianoce a Veľká noc. Ich veľké plus je jednoduchá príprava a veľké množsvo rôznych variácií. Mamičky s kucháročkami zas ocenia, že ich môžu pri príprave zapojiť do pečenia. Nesi pre vás spísala pár postrehov z ich prípravy, aby bolo vaše pečenie úspešné.
MEDOVNÍKY nikdy dlho nepečte, priemerný čas pečenia je cca 10 minút. Pečieme ich skôr do polovice, aby zostali mäkké. Ak ich príliš vysušíme uskladníme ich v plechovke s rozkrojeným jablkom alebo pomarančom.
Ak sa nechystáte napečené MEDOVNÍKY zdobiť polevou, potrite ich ešte pred pečením rozšľahaným vajíčkom, osladenou čiernou kávou alebo osladeným mliekom. Budú krásne lesklé.
Druhý jednoduchý spôsob zdobenia MEDOVNÍKOV je dať na každý vykrojený medovník za čajovú lyžicu slivkového lekváru, naň polku orechov a tak dať piecť.
Recept na hneď čerstvé medovníky sa skrýva pod obrázkom.
Ak nemáte košíčky na MUFFINY nevadí. Stačí, ak nastriháte papier na pečenie vo veľkosti 10×10 centimetrov a vložíte do plechu na muffiny.
Cesto na muffiny len premiešame s vidličkou, dlhé miešanie ho utlačí a muffiny budú po upečení tuhé.
V našich receptoch nájdete rôzne muffiny – sladké aj slané variácie.
Skúste tento na Tvarohové muffiny
Najlepšie COOKIES upečiete vtedy, ak cesto necháte chvíľu (cca 30 min až hodinu) oddýchnuť v chladničke. Cookiesky sa potom v rúre príliš nenafúknu a dokonca budú chutiť sladšie a lepšie.
COOKIES je lepšie nedopiecť ako prepiecť. Preto je potrebné sledovať ich ako sa menia počas pečenia hlavne v posledných momentoch pečenia. Pri tomto pečive nepoužívame špáradlo na zistenie, či sú hotové. Cookies by mali mať svetlozlatú farbu a popraskanú textúru.
Cookies ako muffinky môžme pripraviť na slano aj na sladko.