֎ Rúru vždy pred pečením vyhrejte na požadovanú teplotu. Ak používate teplovzdušnú rúru, predohrejte ju vždy o 10 stupňov viac a po vložení koláčov, tých 10 stupňov stiahnite. Koláče budú nadýchanejšie.
֎ Počas prvých 2/3 času pečenia rúru nikdy neotvárame! Korpus by nám spľasol.

֎ Každá kuchynská rúra je iná. Vaša pečie inak ako kamoškina. A preto, keď sa v recepte píše, že koláč sa pečie 50 minút, nastavte si čas na 40 minút a radšej koláč potom starostlivo sledujte.
֎ Ak dáte do rúry dva plechy, čas pečenia sa predĺži, preto radšej pečte každý plech zvlášť. Iba ak by ste mali teplovzdušnú rúru, vtedy bez problémov pečte aj tri plechy naraz.
֎ Ak chceme jemné a nadýchané piškótové cesto všetky suroviny musia mať izbovú teplotu a všetky pomôcky musia byť čisté, aby sa vyšľahal dobrý a pevný sneh. Pri šľahaní celých vajec a žĺtok platí to isté. Vaječná pena musí byť po vyšľahaní stabilná, aby hneď neklesala.

֎ Piškótové korpusy, torty a rezy pečieme podľa veľkosti. Hrubšie pomaly pri nižšej teplote 180°C, tenšie rýchlejšie pri vyššej teplote 200°C.
֎ Lístkové cesto vyvaľkáte ľahšie, ak ho vložíte medzi dva papiere na pečenie. Pečieme ho pri vyššej teplote na začiatku, potom dopekáme pri nižšej teplote, záleží to od druhu výrobkov.
֎ Ak robíte orechové korpusy, či iné koláčiky s orechmi, oriešky predtým opečte vo vyhriatej rúre na aspoň 5 – 7 minút. Zintenzívni sa tak ich vôňa a chuť v upečenom koláči.

֎ Do koláča vždy patrí štipka soli, zvýrazni sladkú chuť.
֎ Platí pravidlo, že najskôr treba premiešať suché prísady (múka, prášok do pečiva…) a potom prídu na rad tekuté.
֎ Ak cesto nechce vykysnúť, opäť ho rozvaľkajte, posypte práškom do pečiva a premieste.
֎ Ak sa vám cesto lepí na prsty a nechcete už pridávať múku, aby nebolo prituhé, potrite si ruky olejom.
֎ Cesto sa môže lepiť aj na valček. Buď valček posypete múkou, alebo cesto prekryte fóliou, či papierom na pečenie.
