Domáce sirupy, alebo malinovka ako od babičky

Kedysi sme si varili sirupy, lebo nebol veľký výber a ich chuť bola príliš umelinová. Naše mamy a babičky sa snažili premeniť ovocie zo záhrady v zdravé elixíry a my ich teraz napodobňujeme. Vylepšujeme ich s rodinné recepty, hľadáme spôsoby ako z ovocia uchovať čo najvac vitamínov. Aj keď máme teraz veľký výber sirupov v obchodoch a mnohé sú bez farbív a Éčok, stále hľadáme inšpirácie na chutné sirupy. Rozhodla som sa podeliť sa s vami s niektrými receptam na moje obľúbené sirupy, ktoré pijem od malička.

ovocné sirupy

Ovocné sirupy sú veľká láska

Prvý domáci sirup, ktorý si pamätám je ríbezľový sirup. Moja maminka ho robila v troch variáciách: čisto červené ríbezle, čisto čierne ríbezle a mix. Postup tohto receptu je jednoduchý a dá sa použiť na akékoľvek ovocie z vašej záhradky. Skvelé na ňom je to, že ovocie v sirupe nevaríme, tak sa z neho zachovajú všetky vitamíny a živiny. Moja najobľúbenejšia variácia z ovocých sirupov je však jahodovo-čerešňová, ríbezľového som sa tak trochu „prepila“.

Postup na tento recept nájdete ako Čerešňový sirup bez varenia.

domáce sirupy

Máte radi kvetové sirupy?

Majú ľahkú sviežu chuť, sú skvelé na letné osvieženie a dokonca sa často používajú aj do miešaných koktailov ako je napríklad koktail Hugo. Bazový sirup môžeme nazvať univerzálnym. Chutí takmer každému, kto ho ochutná. Vlastne som sa ešte nestretla s človekom, ktorému by nechutil. Jeho obmenou je Agátový sirup, ktorý ľudia poznajú menej. Je o kúsok sladší a má plnšiu chuť ako bazový sirup, ale jeho chuť je tiež lahodná a vhodná do miešaných nápojov..

Pripravuje sa rovnako ako Bazový sirup bez varenia.

bazový sirup

Skúšali ste sirupy so zeleninou?

Potom tu máme sirupy, majú nevýraznú farbu, alebo pikantnú chuť. Pripravujú zo surovín, ktoré sa nám nemusia zdať ako vhodné na sirup, či nápoj. Všetky sú však plné vitamínov a bola by škoda nevyskúšať ich. Aj keď medzi surovinami je zelenina, stále sú tieto recepty osviežujúce a niektoré aj liečivé.

Joženkin mrkvový sirup sa varí.

Pridáva sa do neho aj šťava z mrkvy a pomaranča. Je to uravený recept, pôvodne to bol totiž recept na mrkvový džús. Na svojej kráse však nič nestratil, skôr získal. Určite ho vyskúšajte, hlavne ak neviete do vašej ratolesti dostať zeleninu.

mrkvový sirup

Zázvorový sirup netreba predstavovať.

Zázvor všetci poznáme a aj jeho liečivé účinky. Veď kto by si v zime nevaril zázvorový čaj? Tento sirup je vlastne obmena prípravy zázvorového čaju, ktorý si bez problémov uskladníte. Je chutný aj chladený, môžete ho kombinovať s pomarančom, grepom, či citrónom. Jeho zaujímavosťou je, že čím dlhšie stojí, tým je jeho chuť jemnejšia.

zázvorový sirup

Zopár sirupových rád na záver

Kvety či plody nezbierajte pri ceste

Kríky a stromy pri cestách zachytia všetky nečistoty z výfukov. Radšej vojdite hlbšie do lesa.

Ovocie nakrájajte na menšie kúsky

Lepšie sa potom prepasíruje. Samozrejme, nezabudnite ho dobre skontrolovať, aby ste nepridali do sirupu „načaté“ ovocie a to vám pokazí celú várku sirupu. Radšej vyhoďte jednu jahodu ako niekoľko litrov jahodového sirupu.

Všetko opláchnite

Opláchnite ovocie, bylinky či kvety. Z kvitnúcich prísad nezabudnite odstrániť aj zelené lístky a stonky. Pozor na listy a hrubé stonky z agátu, sú jedovaté!

Čisté fľaše

Tu platí to isté, čo aj pri zaváraní, fľaše je potrebné umyť so saponátom. Neutierať utierkou, ale nechať stiecť vodu, obrátené hore dnom. S vrchnáčikmi je potrebné spraviť to isté. Ak sa vám vrchnáčik nepáči, radšej ho nahraďte.

Skladujte na chladnom a tmavom mieste

Či sa rozhodnete pre pivnicu, alebo komoru je jedno. Dôležité je, aby na fľaše so sirupom nesvietilo slnko, aby bola miestnosť chladná. Ak máte menšie množstvo sirupu, môžete ho uskladniť aj v chladničke.

Inšpiráciu na domáce sirupy nádete medzi našimi receptami