
Autor receptu
Kucharocka.sk

Cviklová polievka
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 45 min.
- Počet porcií: 4
Ingrediencie
1 vetvička rozmarín
2 lístky bobkový list
1 PL balzamikový ocot
1 PL med
soľ
mleté čierne korenie
čierny sezam
bylinkové výhonky
Postup prípravy
Cviklu ošúpeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájame na drobné kúsky. Ak nechCete mať zafarbené ruky, použite ochranné rukavice.
Do hrnca dáme nakrájanú cviklu, vetvičku rozmarímu, bobkový list, ocot a med, pridáme štipku soli a korenia. Všetko zalejeme studenou vodou po okraj zeleniny.
Polievku privedieme k varu, znížime teplotu a necháme nezakryté variť na miernom ohni asi 45 minút, záleží od veľkosti cviklových kúskov. Keď napichneme cviklu na hrot noža a spadne naspäť do hrnca, je hotová.
Potom polievku odstavíme a vyberieme z nej vetvičku rozmarínu aj bobkový list. Obsah rozmixujeme ponorným mixérom, trochu ochutnáme a ak treba dosolíme, prípadne pridáme kvapku medu.
Hustú polievku servírujeme s lyžicou kyslej smotany, posypanú čiernym sezamom a bylinkovými výhonkami..