Sladký veniec nie len na Veľkú noc. Upeč si ho kedykoľvek, keď dostaneš chuť na sladké pečivo.

Sladký veniec nie len na Veľkú noc. Upeč si ho kedykoľvek, keď dostaneš chuť na sladké pečivo.
Múku zmiešame s cukrom, soľou a droždím. Prilejeme roztopené maslo, mlieko a rum a v kuchynskom pomocníkovi miesime cesto. Miesime minimálne 10 minút, kým cesto nie je kompaktné, hladké a elastické. Potom prikryjeme misku potravinovou fóliou a dáme kysnúť do tepla na 30 minút. Teraz zalejeme brusnice rumom a odložíme ich do chladničky, scedíme ich tesne pred zapracovaním do cesta.
Po 30 minútach cesto preložíme a znova dáme kysnúť na ďalších 30 minút. Takto to zopakujeme ešte 2x. Teraz cesto rozprestrieme na pomúčenej pracovnej doske. Dobre ho ponaťahujeme, aby sme získali, čo najväčšiu plochu a nasypeme na neho scedené brusnice. Cesto zabalíme do bochníka a dáme ho ešte kysnúť na 30 minút.
Cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov a ušúľame z nich valčeky o rovnakej dĺžke. Dva valčeky potrieme bielkom a obalíme ich v sezame. Na plech dáme papier na pečenie a uprostred postavíme teplu odolný hrnček, okolo ktorého zapletieme veniec. Na jednej strane dáme dva valčeky a oproti nim druhé dva, Sezamove valčeky dáme po stranách. Pliesť budeme v smere hodinových ručičiek, tak aby sa prepletali valčeky pri sebe, potom znova. Konce stlačíme a zasunieme pod veniec. Bielkom potrieme tie časti, ktoré sú bez sezamu a necháme prikryté oddychovať cca 15 minút.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 210 °C približne 40 minút, kým nie je veniec zlatistý. Po upečený potrieme zmesou teplej vody, oleja a cukru.
Kucharocka.sk - Copyright 2020. Všetky práva vyhradené.