Autor receptu
Kucharocka.sk
Churros – španielske šišky
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 20 min.
Ingrediencie
240 ml voda
110 g maslo
2 PL kryštálový cukor
1/4 ČL soľ
125 g hladká múka
1 PL vanilkovej pasty alebo extrakt, či 1 vanilkový struk
3 vajce
100 g krupicový cukor
1 ČL mletá škorica
olej na vyprážanie
ČOKOLÁDOVÝ DIP:
200 g horká čokoláda
240 ml smotana na šľahanie
Postup prípravy
roztopíme maslo vo vode s cukrom a soľou. Potom teplotu znížime a postupne pridávame múku a miešame, až kým sa všetko nespojí a odstavíme z ohňa. Cesto premiestnime do sklenenej misy a primiešame vanilkovú pastu. Necháme mierne vychladnúť a po jednom primiešame vajíčka.
Cukrárske vrecko naplníme cestom. Do hlbšieho hrnca si dáme väčšie množstvo oleja a zohrejeme ho. Cesto vytláčame priamo do horúceho oleja. Koniec "čuros" vždy odstrihneme buď nožnicami, alebo zrežeme nožíkom. Veľkosť sa snažte dodržať na 6 - 7 cm.
“Čuros” je upečené, keď má zlatú farbu. Vtedy ho vyberáme z oleja a necháme odtiecť na papierovom obrúsku. Nakoniec ich obalíme v škoricovom cukre.
“Čuros” podávame s čokoládovým dipom. Zohrejeme smotanu na 90 stupňov. Vložíme do nej na malé kúsky nalámanú čokoládu. Minútku necháme odležať a potom dobre premiešame. Vznikne hustý čokoládový dip, do ktorého si “čuros” namáčame.