Churros – španielske šišky

Ingrediencie

CESTO:

240 ml voda

110 g maslo

2 PL kryštálový cukor

1/4 ČL soľ

125 g hladká múka

1 PL vanilkovej pasty alebo extrakt, či 1 vanilkový struk

3 vajce

100 g krupicový cukor

1 ČL mletá škorica

olej na vyprážanie

ČOKOLÁDOVÝ DIP:

200 g horká čokoláda

240 ml smotana na šľahanie

Postup prípravy

roztopíme maslo vo vode s cukrom a soľou. Potom teplotu znížime a postupne pridávame múku a miešame, až kým sa všetko nespojí a odstavíme z ohňa. Cesto premiestnime do sklenenej misy a primiešame vanilkovú pastu. Necháme mierne vychladnúť a po jednom primiešame vajíčka.

Cukrárske vrecko naplníme cestom. Do hlbšieho hrnca si dáme väčšie množstvo oleja a zohrejeme ho. Cesto vytláčame priamo do horúceho oleja. Koniec "čuros" vždy odstrihneme buď nožnicami, alebo zrežeme nožíkom. Veľkosť sa snažte dodržať na 6 - 7 cm.

“Čuros” je upečené, keď má zlatú farbu. Vtedy ho vyberáme z oleja a necháme odtiecť na papierovom obrúsku. Nakoniec ich obalíme v škoricovom cukre.

“Čuros” podávame s čokoládovým dipom. Zohrejeme smotanu na 90 stupňov. Vložíme do nej na malé kúsky nalámanú čokoládu. Minútku necháme odležať a potom dobre premiešame. Vznikne hustý čokoládový dip, do ktorého si “čuros” namáčame.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom