Plnený batát s bryndzou

Ingrediencie

1 stredne veľký batát
30 – 40 g ovčej bryndze
2 PL jogurtu
maslo, soľ, mleté korenie, mletá čili paprička, slaninka, pažitka

Postup prípravy

Batát umyjeme a vidličkou poprepichujeme. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a necháme v nej batát piecť približne 30 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti a tvaru batátu. ak je batát viac guľatý, potrebuje viac času, aby sa dobre prepiekov aj v strede.

Či je upečený, zistíme to aj rukou, je podstatne mäkší a ľahšie stlačiteľný. Vyberieme z rúry a vrch zemiaka odrežeme. Vydlabeme vnútro a zmiešame ho s polovicou bryndze a asi lyžicou masla. Dochutíme soľou a korením a batát naplníme. Navrch uložíme čistú bryndzu a dáme zapiecť do rúry asi na 10 minút, necháme ho piecť tak dlho, ako veľmi chce mať roztečenú bryndzu.

Zatiaľ si na panvici opečieme plátok, či dva :) slaninky a ten na záver položíme na bryndzu. Kto má rád, môže bryndzu pokvapkať masťou zo slaninky. Podávame s jogurtovým dipom, ktorý si vymiešame nasekanou pažítkou s jogurtom a dochutíme soľou a mletým korením.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom