Ani sladké ani slané, ale zato skvelé k vínku.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Galetka s gorgonzolou a hroznom
- Príprava: 40 min.
- Varenia: 30 min.
Ingrediencie
Cesto:
100 g maslo
200 g hladká múka
50 g práškový cukor
1 ks žĺtok
štipka soli
2 PL voda
náplň:
2 hrste hrozna (ružového alebo tmavého modrého)
1 hrsť orechov
250 g mascarpone
100 g gorgonzola
100 g maslo
200 g hladká múka
50 g práškový cukor
1 ks žĺtok
štipka soli
2 PL voda
náplň:
2 hrste hrozna (ružového alebo tmavého modrého)
1 hrsť orechov
250 g mascarpone
100 g gorgonzola
Postup prípravy
V miske rýchlo zmiešame všetky suroviny na cesto. Vytvoríme z neho guľu, zabalíme ju do potravinárskej fólie a dáme cesto na 30 minút do chladničky.
Mascarpone vyšľaháme, pridáme nastrúhaný, alebo rozmrvený syr gorgonzola. Dobre premiešame. Plnka bude mať sladko slanú chuť, už ju ničím nedochucujte, nech vynikne chuť syra. Orechy rozdrtíme alebo pomelieme, budeme nimi posypávať plnku.
Na plech si dáme papier na pečenie. Cesto vyvaľkáme na 3 mm alebo aj hrubšie adáme na plech. Do stredu cesta dáme krémovú plnku, ktorú ale uložíme tak, aby okraje zostali voľné. Tie preložíme kúsok cez plnku. Na povrch plnky poukladáme hrozno. Môžeme ho nechať v celku, alebo pár bobuliek rozkrojiť. V prípade, že použijeme tmavé hrozno, pekne pustí šťavu a zafarbí bielu krémovú zmes. Nakoniec posypeme hrozno a plnku orechami.
Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme približne 25 - 30 minút.