Koláč Spanakopita

Grécky skvelý snack, ktorý si u nich kúpite v ktorejkoľvek pekárničke. Základ je použiť filo cesto a nie lístkové cesto. Filo cesto sú tie tenké „papierové“ plátky cesta, niekedy ich kúpite aj pod pomenovaním cesto na štrúdľu (ťahanú).

Ingrediencie

1 balík filo cesta
400 g špenátu
200 g fety
150 g ricotta
1 vajce
1 hrsť mäty
1 PL kôpru
mleté čierne korenie, soľ, olivový olej

Postup prípravy

Špenát a mätu dobre opláchneme, osušíme papierovými utierkami alebo v sušičke na šaláty. Potom ich na drobno rozmixujeme. V miske rozotrieme fetu a ricottu. Môžeme ich aj rozšaľahať ručným šľahačom. Potom pridáme špenát s mätou, kôpor, vajce, korenie, soľ a všetko riadne premiešame. Náplň odložíme do chladničky aspoň na 15 minút oddýchnuť.

Filo cesto rozoberieme na jednotlivé listy a potrieme každý plát olivovým olejom. Potom ich poukladáme na seba. Takto poukladné rozrežeme pozdĺžne na polovicu. Na každú polovicu, po dlhšej strane navrstvíme pás špenátovej zmesi. Potom oba kusy cesta zroulujeme do rovnako hrubých roliek, ako by sme robili závin.

Vezmeme si tortovú fromu, alebo okrúhlu zapekaciu misku, potrieme ju olejom. Zeraz zoberieme prvú rolku cesta a ukladáme ju do kruhu vo forme. Keď skončíme pokračujeme s druhou rolkou, ktorú sa snažíme napojiť na predchádzajúcu. Mali by sme sa zmestiť do formy o priemeru 20 cm. Na záver koláč polejeme olivovým olejom. Ak olej vytvorí na neiktorých miestach "jazierka" nepanikárte, to nevadí, počas pečenia sa olej vsiakne do koláča.

pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 25 minút. Povrch koláča má byť zlatohnedý a plnka koláča šťavnatá.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom