Dnes už aj v našich záhradách rastú figy a celkom sa im darí. Uchovajte si ich chuť aj na zimu v podobe džemu.
TIP: Tento džem je chutný aj keď ho pripravíte v kombinácii s ríbezľami alebo jahodami.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Figový džem
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 30 min.
Ingrediencie
1 kg čerstvých fíg
100 ml voda
50 g med
štipka soli
2 PL grepová šťava
100 ml voda
50 g med
štipka soli
2 PL grepová šťava
Postup prípravy
Figám odrežeme stopky, opláchneme a spolu so šupkou pokrájame na kocky.
V mixéri ich rozmixujeme s vodou na riedku kašu.
Figovú zmes prelejeme do hrnca, pridáme med, soľ a grepovú šťavu. Namiesto grepovej šťavy môžete pridať akúkoľvek citrusovú šťavu, aby sme džem jemne osviežili. MEd pridávajte opatrne, figy sú sladké samé o sebe. Všetko spolu privedieme k varu na strednom plameni.
Varíme za stáleho miešania, po cca 10minútach stiahneme plameň na minimum a necháme prebublávať za občasného miešania približne 10 až 15 minút, kým džem nezhustne.
Horúci džem plníme do čistých pohárov asi 1 cm od okraja. Tie zavrieme vyvarenými viečkami. Poháre obrátime hore dnom, zabalíme do deky a necháme postupne vychladnúť. Takto vydží do ďalšej sezóny.