K vytláčaným medovníkom potrebujeme drevené formičky, ktoré zoženiete v domácich potrebách alebo na remeselných trhoch.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Vytláčané medovníky
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 10 min.
Ingrediencie
650 g hladkej múky
250 g práškového cukru
50 g masla
150 g medu
4 žĺtky
1 kávová lyžička perníkového korenia
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
4-5 polievkových lyžíc mlieka
250 g práškového cukru
50 g masla
150 g medu
4 žĺtky
1 kávová lyžička perníkového korenia
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
4-5 polievkových lyžíc mlieka
Postup prípravy
Všetko zmiešame rukami v miske, potom premiesime na doske, kým cesto nie je vláčne. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme stáť aspoň 24 hodín pri izbovej teplote.
Odstáte cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 - 1 cm a vytláčame do drevených formičiek. Formičky aj cesto dobre pomúčime, aby sa cesto neprilepilo. Vyberieme ich prudkým úderom o dosku. Medovníčky potom ukladáme na rozohriaty plech potretý olejom.
Pečieme 6 – 7 minút na 150 – 170 °C. Pozor! Čím dlhšie pečiete, tým tuhšie medovníčky budú. Po upečení ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom.
TIP: Ak budete robiť medovníčky s deťmi, cesto nevaľkajte. Nechajte deti nech si spravia z cesta guľku a tú roztlačia do formičky. Nezabúdajte dobre pomúčiť aj cesto a formičku pri každom použití.