Špaldové medovníky

Keďže pravý medovník má byť bez pridania cukru a perníkového korenia, rozhodla som sa taký upiecť. A čuduj sa svet, podaril sa!

Ingrediencie

750 g špaldovej múky
5 vajec
125 g roztopeného masla
400 g tekutého kvalitného medu
2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice

Na ozdobu:
1 vajce
5 PL práškového cukru
1 PL vody
1 ČL citrónovej šťavy

Postup prípravy

Sypké suroviny zmiešame v miske. Med zohrejeme v malom hrnčeku. Necháme ho zovrieť, stíšime oheň a 2 minútky povaríme. Potom vmiešame na kúsky pokrájané zmäknuté maslo a premiešame, aby sa roztopilo. Medovú zmes vylejeme do sypkej zmesi a pridáme vajíčka. Zmesi spojíme a vymiesime kompaktné cesto. Nemalo by byť veľmi tuhé, skôr jemne vláčne. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme minimálne na 12 hodín do chladničky. Ak ho necháme deň, či dva, nič tým nepokazíme.

Potom cesto vyvaľkáme na doske asi na 3 - 5 mm. Odporúčam vaľkať medzi dvomi papiermi na pečenie, zachováme tak vláčnosť cesta, nenaberie Ďalšiu múku z dosky. Medovníčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 7 - 10 minút.

Medovníčky pečieme do "neupečenia", majú byť pevné, odspodu upečené, ale jemne vláčne.. Pri stlačení prstom, by sa mali vrátiť späť. Po upečení hneď potrieme vyšľahaným vajíčkom a necháme vychladnúť. Medovníčky budú mať lesklý povrch.

Po vychladnutí medovníčky ozdobíme cukrovou polevou. Práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou a vodou. Hustotu si určite sami, podľa toho či ich budete namáčať celé, alebo ich budete zdobiť cukrárenským vreckom.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom