Talianska chlebová placka ozdobená ako obrázok. Na ozdobu sa najčastejšie používajú: papriky, paradajky, olivy, červená a biela cibuľa, pažitka, rukola, bazalkové listy, tymián. Ale môžeš použiť aj jedlé kvetiny.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Focaccia
- Príprava: 60 min.
- Varenia: 45 min.
Ingrediencie
430 g špaldovej múky hladkej
200 ml jogurtu (kokosového)
250 ml vody
1 sušené droždie
1 ČL soli
olivový olej
zelenina na ozdobu
200 ml jogurtu (kokosového)
250 ml vody
1 sušené droždie
1 ČL soli
olivový olej
zelenina na ozdobu
Postup prípravy
Sušené droždie nasypeme do teplej vody, nie horúcej. V priebehu pár minút sa začne tvoriť čapička. Polovicu múky zmiešame so soľou. Druhú polovicu dáme do misky a zmiešame s vodou s droždím. Prisypeme zvyšnú múku a pridáme aj jogurt. Všetko dobre premiešame, kým sa začne aktivovať lepok. Môžeme aj v kuchynskom pomocníkovi. Cesto má byť polotuhé.
Vymiesené cesto zakryjeme potravinovou fóliou a zabalíme do deky. Necháme kysnúť, kým sa cesto nezdvojnásobí. Ak použijme potravinovú fóliu, tak kysnutie prebehne rýchlejšie.
Plech potrieme aspoň lyžicou olivového oleja. Potom naň vyberieme vykysnuté cesto a roztiahneme ho na celý plech. Ja som použila kruhovú misu na koláč o priemere cca 35 cm. Potom cesto potrieme olivovým olejom. Môžeme použiť aj ochutený olej (bylinkami, cesnakom, čili) Na cesto poukladáme zeleninu a bylinky tak, aby sme vytvorili obraz, napríklad lúku. Na obrázku vidíš ako focaccia vyzerá aj pred upečením.
Rúru vyhrejeme na 250°C a pečiem najskôr 30 minút na hornom aj dolnom ohreve. Ďalších 10 - 15 minút pečieme s teplovzdušným ohrevom na 220 °C. Po upečení necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. Podávame napríklad k hustej paradajkovej polievke, alebo aj len samotné. K focaccii môžeme pripraviť aj dip, napríklad cesnakový alebo paradajkový.