Jesenný koláčik z kysnutého cesta.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Makovo slivkový koláč
- Príprava: 60 min.
- Varenia: 35 min.
Ingrediencie
Cesto:
400 g celozrnná hladká múka
50 g maková múka alebo mletý mak
2PL med
2 PL kokosový cukor
7 g sušené droždie
150 ml vlažná voda
50 g grécky jogurt
1 PL orechový olej
štipka soli
rum alebo rumová aróma
slivkový lekvár
Mrvenička:
1 hrnček ovsených vločiek
1 PL kokosový olej
1 PL med
1 PL kokosový cukor
1/2 ČL mletá škorica
1/2 ČL mletý klinček
400 g celozrnná hladká múka
50 g maková múka alebo mletý mak
2PL med
2 PL kokosový cukor
7 g sušené droždie
150 ml vlažná voda
50 g grécky jogurt
1 PL orechový olej
štipka soli
rum alebo rumová aróma
slivkový lekvár
Mrvenička:
1 hrnček ovsených vločiek
1 PL kokosový olej
1 PL med
1 PL kokosový cukor
1/2 ČL mletá škorica
1/2 ČL mletý klinček
Postup prípravy
Suché ingrediencie na cesto zmiešame v miske a pridáme vlažnú vodu, jogurt a olej. Môžeme miesiť aj v kuchynskom pomocníkovi. Miesime, kým sa všetko neprepojí a cesto nie je kompaktné. Malo by byť jemné a skôr trasľavé ako pevné. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne 30 minút.
Po vykysnutí cesto premiestnime do plechu o rozmere cca 35 x 25 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pokvapkáme ho olejom a jemne ho roztlačíme na celú plochu plechu, tak ako keby sme robili focacciu. Potrieme ho slivkovým lekvárom, aby bol na celej ploche cesta.
Ingrediencie na mrveničku dáme do mixéra - sekáčika a mixujeme, kým sa zmes nespojí. Bude lepkavá a kompaktná. rozmrvíme ju na rozotretý lekvár. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 35 minút, kým kraje cesta nie sú zlatisté. Koláč krájame až keď vychladne, inak sa lekvár roztečie, prípadne nás popáli.