Šťavnatý koláč z krehkého cesta, alebo americká pie po slovensky.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Hruškovo tekvicový koláč
- Príprava: 45 min.
- Varenia: 30 min.
Ingrediencie
Krehké cesto:
100 g práškového cesta
200 g masla
300 g hladkej múky
Plnka:
2 hrušky
2 hrnčeky tekvice hokaido
1 ČL mletej škorice
1/2 ČL mletého klinčeka
3 PL trstinového cukru
1 PL medu
1 dcl vody
šťava z citróna
Na potretie:
1 PL medu
1 PL vody
štipka mletej škorice
pár kvapiek citrónovej šťavy
100 g práškového cesta
200 g masla
300 g hladkej múky
Plnka:
2 hrušky
2 hrnčeky tekvice hokaido
1 ČL mletej škorice
1/2 ČL mletého klinčeka
3 PL trstinového cukru
1 PL medu
1 dcl vody
šťava z citróna
Na potretie:
1 PL medu
1 PL vody
štipka mletej škorice
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup prípravy
Studené maslo nakrájame na malé kúsky a rukami ho zmiešame zo sypkými surovinami. Najskôr ho mrvíme, ako by sme robili mrveničku a potom ho miesime, aby teplo našich rúk maslo jemne povolilo. KEď je cesto kompaktné dáme ho na 20 minút do chladničky.
Kým cesto chladne, pripravíme plnku. Hrušku očistíme a ošúpeme. Tekvicu opláchneme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme k nej na kúsky nakrájané hrušky. Prisypeme škoricu s klinčekmi a pridáme cukor s medom. Jemne podlejeme vodou a necháme variť, kým tekvica s hruškou nie sú mäkké. Na záver pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, aby mali sviežu chuť.
Cesto rozvaľkáme a vložíme do okrúhlej formy na koláč o priemere cca 27 cm. Kraje orežeme a zvyšné cesto odložíme. Korpus naplníme plnkou tak, aby sme do neho nevyliali šťavu, ale len ovocie. Zbytky cesta pospájame, vyvaľkáme, potom z neho povykrajujeme jesenné vzory, napríklad tekvičky, ktoré poukladáme na vrch plnky.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C približne 25 - 30 minút. Keď je koláč upečený potrieme ho medovou zmesou a necháme koláč vychladnúť. Pred podávaním, môžeme koláč pocukrovať.