Vianočný veniec

Kto by nemal rád buchty? Stačí ich poukladať do tvaru venca a klasické slovenské jedlo dostane sviatočný šmrnc.

Ingrediencie

Cesto:
350 g hladkej múky
50 g celozrnnej hladkej múky
7 g sušeného droždia
3 dcl vlažnej vody
2 PL orechového oleja
1 ČL cukru
1 ČL kypriaceho prášku
štipka soli

Plnka:
slivkový džem a orieškový krém

Postup prípravy

Sušené droždie a cukor nasypeme do vlažnej vody a necháme ho pár minút zaktivovať. Obe múky, soľ a prášok do pečiva zmiešame, prilejeme olej, jogurt a vodu s droždím. Vymiešame pevné cesto. Miesiť môžeme v kuchynskom pomocníkovi, alebo rukami. Potom dáme cesto kysnúť na teplé miesto na 45 minút.

Cesto jemne ponaťahujeme a rozdelíme na 20 rovnakých guličiek. Môžeme si pomôcť vážením, ja som ich navážila približne na 33 g každú guličku. Potom každú guličku roztiahneme alebo rozvaľkáme, naplníme lyžičkou džemu alebo krému a cesto zabalíme na guličku. Guličky poukladáme do dvoch kruhov tak, aby zostal medzi nimi približne 1 cm. Potom ich prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút odpočinúť. Plnky môžeme striedať, alebo každý kruh spravíme s inou príchuťou.

Buchtičky pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 15 - 20 minút, kým nie sú upečené do ružova. Po vychladnutí ich pocukrujeme a podávame.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom