Lahodný dezert s kávovou chuťou očarí každého milovníka kávy.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Kávové košíčky
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 15 min.
- Počet porcií: 25
Ingrediencie
Cesto na košíčky:
220 g hladkej múky
30 g tmavého kakaa
60 g práškového cukru
125 g masla
1 vajíčko
1 žĺtko
2 ČL instantnej kávy
Krém:
250 g riccoty
30 g práškového cukru
200 ml smotany na šľahanie
4 ČL instantnej kávy
hoblinky čokolády na ozdobu
220 g hladkej múky
30 g tmavého kakaa
60 g práškového cukru
125 g masla
1 vajíčko
1 žĺtko
2 ČL instantnej kávy
Krém:
250 g riccoty
30 g práškového cukru
200 ml smotany na šľahanie
4 ČL instantnej kávy
hoblinky čokolády na ozdobu
Postup prípravy
Múku zmiešame s cukrom, kakaom a kávou. S vidličkou zamiešame vajíčko a žĺtko a rozdrobíme maslo. Najskôr zmes trieme vidličkou a potom rukami miesime zmes, kým nie je kompaktná. Keď je zmes pekne hladká zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme polhodinu odstáť v chladničke. Potom si z cesta odtrhávame malé kúsky a vystelieme nimi kovové košíčky o veľkosti cca 5 - 6 cm veľké formičky. Poukladáme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C. Pečieme približne 10 - 15 minút. Keď sú košíčky zlatisté, vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť. Keď sa dajú formičky chytiť a nepália, silným úderom o dosku ich vyklopíme.
Pripravíme si krém. Vyšľaháme šľahačku s cukrom a zmiešame ju s ricottou. Pridáme instantnú kávu. Kto má rád výraznejšiu chuť kávy, môže pridať ešte jednu lyžičku kávy. Naplníme cukrárske vrecko krémom a naplníme ich. Na záver pridáme pár hobliniek horkej čokolády. Skladujeme v chladničke, najchutnejšie sú na druhý deň.
TIP: Košíčky môžete uskladniť v chladničke bez krému aj týždeň, alebo mesiac v mrazničke. Pred podávaním ich vyberte z chladničky aspoň 30 minút a naplňte krémom.