Torta Pana Cotta

Bezlaktózový recept, ktorý je taký lahodný, že si ani neuvedomíš, že v ňom nie je mlieko ani šľahačka.

Ingrediencie

Korpus:
3 vajcia
1 ČL prášku do pečiva
45 g mletých mandlí
25 g hladkej múky
1 PL kakaa
30 g xylitolu
1 ČL vanilkového extraktu

Panna Cotta:
400 ml Rama crema
200 ml mlieka z lieskového orecha (alebo iného rastlinného)
10 g práškovej želatíny Liana
1 vanilkový cukor
30 g xylitolu
2 mandarínky
2 hrste modrého hrozna
2 hrste jahôd

Postup prípravy

Žĺtka vymiešame s vanilkovým cukrom a xylitolom do penista. Bielka vyšľaháme do tuha a vareškou vmiešame do žĺtok. Postupne primiešame suché ingrediencie. Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorú vymažeme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút. Korpus necháme vychladnúť a vyberieme ho z formy.

Želatínu nasypeme do hrnca a zalejeme cca 150 ml vody. Necháme 15 minút odstáť a potom ju mierne prihrejeme, aby sa roztopila. Následne do hrnca postupne vlejeme orechové mlieko a Rama crema. Stále miešame a dávame pozor, aby sa želatína nestiahla rozdielnymi teplotami tekutín. Preto mlieko aj rastlinnú šľahačku necháme aspoň hodinu mimo chladničky, kým začneme pripravovať Panna Cottu. Pridáme cukor, prípadne citrusovú arómu. Nenecháme zmes zovrieť, poškodila by sa štruktúra želatíny.

Ovocie si nakrájame, mandarínky rozpolíme a reznou hranou prilepíme na vymastenú formu, s ostatným ovocím spravíme to isté. Malou žufankou ovocie zalejeme, aby bolo prekryté a na cca 15 minút dáme do chladničky. Takto zamedzíme tomu, aby sa ovocie posunulo a zostalo na mieste. Potom vylejeme zvyšnú zmes do formy a povpúšťame do nej nakrájané ovocie. Necháme asi 30 minút v chladničke.

Korpus natrieme ovocným, kyselkavým džemom a keď Panna Cotta začne hustnúť, tak korpus naňu priložíme a jemne zatlačíme. Necháme v chladničke, kým celkom nestuhne, aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.

Pred vyklopením, nožom jemne oddelíme kraje torty od formy a spodok postavíme na teplý, vlhký uterák. Torta sa po chvíľke pekne vyklopí. Zdobiť ju nie je treba, vzor sme vytvorili ukladaním narezaných kúskov ovocia.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom