Ryža je obilnina, ktorá sa pestuje na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy a Arktídy. Tvorí viac ako 20 % celkového svetového príjmu kalórii. Pochádza z tropickej a subtropickej Ázii. Vedci skúmali všetky známe druhy ryže a zistili, že jej pôvod možno špecifikovať na územie Číny, kde ju pestovali už pred desaťtisícmi rokmi. Ryžu môžeme pokojne nazvať „svetobežkyňou“. Napriek tomu, že si vyžaduje náročnejšie pestovanie, hlavne ručnú prácu, patrí k rozšíreným plodinám pestovaných okrem Ázie aj v Brazílii, v Egypte, ale aj v Európe.
V Ázii sa pestuje viac ako 200 kultivarov ryže, existujú ich však desaťtisíce. Ľudia sa naučili využívať ryžu na maximum. Okrem klasickej prípravy ako prílohy k hlavnému jedlu dnes máme k dispozícii aj vedľajšie produkty ako sú ryžová múka, ryžové rezance, či ryžové mlieko. Tieto výrobky sú vhodné ako pre celiatikov tak aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou, keďže neobsahujú ani lepok ani laktozu.
Ryža má blahodárny účinok na náš organizmus
Preto by sme ju mali zaradiť do nášho jedálnička. Je však dôležité, aby sme zvážili, ktorý druh ryže si pripravíme. U nás rozšírená biela ryža, veľmi nášmu zdraviu neprospieva, preto by sme mali vyskúšať aj iné druhy. Napríklad celozrnná ryža je nápomocná pri viacerých zdravotných ťažkostiach, vedci považujú jej konzumáciu za dôležitú súčasť prevencie proti rôznym druhom rakoviny: pankreasu, žalúdka, hrubého čreva, pečene, prsníka, maternice, ako aj štítnej žľazy.
Benefity, ktoré nám ryža ponúka
· znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi
· prečisťuje obličky
· bojuje proti zápalom v organizme
· čistí tráviaci trakt
· posilňuje imunitný systém, zabráni ukladaniu tukov v rizikových partiách
· prospieva kvalite vlasov, nechtov, pokožke a kostiam
· ryža neobsahuje lepok, a preto je vhodná aj pre celiatikov a pre ľudí s potravinovými alergiami
· je ľahko stráviteľná a preto je vhodná aj pre deti a kojencov
Najrozšírenejšie druhy ryže
Ryža natural, hnedá
(celozrnná, pololúpaná)
Je to celozrnná pololúpaná ryža zbavená pliev, pričom jej otrubové vrchné vrstvy sú ponechané bez porušenia.
Obsahuje viac vitamínov a minerálnych látok ako leštená a brúsená ryža.
Biela ryža
Biela ryža vzniká priemyselným spracovaním – odstráni sa šupka, klíčky, následne je ryža bielená, leštená, olejovaná.
Týmto spracovaním je zbavená väčšiny vitamínov, minerálov a vlákniny.
Má vysoký glykemický index, takže rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi, čím zaťažuje organizmus a podporuje ukladanie tukov v tele.
Jej konzumácia sa však odporúča ak trpíte hnačkou.
Dlhozrnná ryža
Táto ryža má tvrdé, sklovité zrná, ktoré po uvarení ostávajú sypké a zrnité.
Ako už názov naznačuje, zrná sú dlhé, asi 4-násobne oproti hrúbke.
Medzi najkvalitnejšie odrody patrí ryža patna z Južnej Ázie, siamska ryža z Indonézie a karolínska ryža z USA.
Ryža basmati
Pochádza zo severnej Indie.
Basmati je dlhozrnná ryža s mimoriadne dlhými a tenkými zrnami.
Za svoju vôňu a arómu vďačí pôde s vysokým obsahom minerálov.
Patrí medzi najcennejšie, najjemnejšie a najkvalitnejšie ryže – prezývajú ju aj kráľovnou ryže.
Jasmínová ryža
Thaiská voňavá ryža, dlhozrnná s veľmi dlhými a tenkými zrnami.
Za svoju vôňu a arómu vďačí pôde s vysokým obsahom minerálov.
Vôňa jasmínových kvetov sa uvoľňuje pri varení.
Patrí k najjemnejším a najkvalitnejším odrodám ryže.
Ryža arborio
Talianska odroda guľatej ryže s veľkými zrnkami.
Pochádza z regiónov Lombardia, Piemont, či Emilia-Romagna.
Arborio je typická ryža používaná pri príprave rizota.
Čierna piemontská ryža
Celozrnná ryža s prírodnou čiernou šupkou, orechovou chuťou a vôňou čerstvého chleba.
Obsahuje vysoký podiel stopových prvkov a bielkovín.
Patrí k novým odrodám ryže vypestovanej kultivovaním ázijských a talianskych odrôd ryže.
Divá ryža, zizánia
Jej pôvodnou pravlasťou je Kanada a delta rieky Mississippi.
V minulosti bola jednou zo základných potravín pôvodných obyvateľov Ameriky, v súčasnosti je obľúbená medzi gurmánmi.
Z botanického hľadiska to nie je pravá ryža, ale semená divo rastúcej, čiastočne kultivovanej vodnej trávy.
Používa sa ako príloha k rybám, mäsu, hydine a zelenine.
Camargueská ryža, červená
Tento nový druh ryže pochádzajúca z juhofrancúzskej oblasti Camargue, ktorá sa pestuje už 20 rokov.
Má orechovú chuť a červenkastú farbu.
Vznikla prirodzeným, nie cieľavedomým krížením.
Červená farba sa nachádza v šupkách zŕn, preto ju často predávajú ako nebrúsenú celozrnnú ryžu.
Shinode – ryža na suši
Táto guľatá ryža pochádza z Japonska.
Zrná obsahujú veľa škrobu, čo spôsobuje, že ryža je po dovarení lepkavá.
Po zmiešaní s ryžovým octom je ideálna na prípravu suši.
Tipy ako uvariť ryžu, aby nebola lepkavá ♨
Ak hľadáš, odkiaľ sú všetky tieto múdrosti, prelistuj si:
Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad
1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3