Skvelý taliansky recept na vianočné sušienky s omamnou chuťou anízu. Podľa niektorých ochutnávačov chutia ako Ouzo ㋡
Sušienky sú veľmi podobné našim perníčkom, či medovníčkom.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Anízové stromčeky
- Príprava: 45 min.
- Varenia: 12 min.
- Počet porcií: 42
Ingrediencie
Cesto:
1 hrnček masla
1 hrnček cukru
3 hrnčeky hladkej múky
2 vjacia
4 – 6 ČL mletého anízu
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
Poleva:
4 PL práškového cukru
1 – 2 PL vlažnej vody
na dochutenie podľa chuti: mletý aníz alebo extrakt, citrónová aróma, vanilková aróma…
cukríkové zdobenie
1 hrnček masla
1 hrnček cukru
3 hrnčeky hladkej múky
2 vjacia
4 – 6 ČL mletého anízu
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
Poleva:
4 PL práškového cukru
1 – 2 PL vlažnej vody
na dochutenie podľa chuti: mletý aníz alebo extrakt, citrónová aróma, vanilková aróma…
cukríkové zdobenie
Postup prípravy
Maslo utrieme s cukrom, keď sa spoja primiešame vajíčka. Najskôr jedno a potom druhé. Ak sa maslo celkom nespojí s vajíčkami nepanikárte, primiešajte postupne múku a cesto začne byť kompaktné. Do múky primiešame prášok do pečiva, soľ a korenie. Postupne ju vmiešame do cesta. Keď je cesto vymiešané, dáme ho zabalené do fólie zachladiť do chladničky na 15 - 20 minút.
Pomúčime si pracovnú dosku a vyvaľkáme cesto na cca 3 - 5 mm plát. Vykrajujeme stromčeky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak máme cesto príliš mäkké, môžeme do neho zapracovať za lyžicu múky a nechať ho ešte vychladiť. Druhou možnosťou je, že z cesta vytvarujeme malé guličky, tie na plechu roztlačíme dlaňou alebo dnom pohára. Následne pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C.
Pečieme ich podobne ako medovníčky 10 - 12 minút. Keď sú pevné, ale stále mäkké, vyberieme z rúry a necháme vychladiť. Potom ich namáčame do polevy, ktorú sme si spravili zmiešaním vody a cukru. Môžeme ich posypať aj cukríkovým zdobením.
TIP: Skvelý recept na pečenie s deťmi. Namiesto vykrajovania ich nechajte robiť "rozpučené guľky" a uvidíte ako sa spolu úžasne zabavíte.