Pripravte si baklavu po slovensky. Sladký dezert s ťahavým karamelovým sirupom.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Baklava s mandľami
- Príprava: 10 min.
- Varenia: 40 min.
Ingrediencie
1 balenie filo cesto
200 g masla
2 PL medu
Vajcová zmes:
2 vajcia
1 hrnček mlieka
5 PL cukru
1 ČL vanilkovej pasty
Cukrový sirup:
100 g kokosový cukor
5 PL medu
2 dl vody
1 PL amaretta (voliteľné)
2 hrste nasekaných mandlí
200 g masla
2 PL medu
Vajcová zmes:
2 vajcia
1 hrnček mlieka
5 PL cukru
1 ČL vanilkovej pasty
Cukrový sirup:
100 g kokosový cukor
5 PL medu
2 dl vody
1 PL amaretta (voliteľné)
2 hrste nasekaných mandlí
Postup prípravy
Jednotlivé plátky fila cesta pokrčíme a naukladáme vedľa seba do pomasteného plechu. Ak ukladáte cesto aj na seba, môžete jednotlivé vrstvy potrieť medom. Ja som zvolila kruhovú formu, ale môžete aj do klasickej štvorcovej a pečieme 10 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C.
Potom plech s cestom vyberieme a polejeme roztopeným maslom s medom a znova dáme piecť na 10 minút.
Zatiaľ vymiešame vajcovú zmes z vajíčok, mlieka, cukru, medu a vanilkovej pasty. Cesto vyberieme z rúry a polejeme vajcovou zmesou a dáme piecť do rúry, kým zmes nestuhne. Pečieme približne 15 - 20 minút.
Pripravíme si cukrový sirup z medu, cukru, vody a amaretta. Všetky ingrediencie varíme, kým nemá sirup požadovanú hustotu. Keď je vajcová zmes s cestom stuhnutá, polejeme celý koláč sirupom a posypeme mandľami. Necháme vychladnúť, aby dezert nepálil a nakrájame na menšie časti a podávame.