V tomto recepte sú použité uvarené zemiaky, nie surové, ako to robili naše babky. Základný recept môžete použť aj na šúľance, či iné cestovinové jedlá, kde sa požíva zemiakové cesto.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Bezlepkové bryndzové halušky
- Príprava: 10 min.
- Varenia: 40 min.
- Počet porcií: 4
Ingrediencie
300 g zemiakov
70 g ryžovej múky
2 PL tapiokovej múky
1 vajce
250 g bryndze
kyslá smotana
slaninka
soľ
70 g ryžovej múky
2 PL tapiokovej múky
1 vajce
250 g bryndze
kyslá smotana
slaninka
soľ
Postup prípravy
Zemiaky uvaríme v šupke. Po uvarení ich schladíme a ošúpeme. Pretlačíme ich a začneme k nim pridávať ostatné suroviny. Najskôr rozmiešame vajce, pridáme štipku soli a postupne prisypávame ryžvú múku zmiešanú s tapiokovou. Ak nemáte tapiokovú múku, použite solamyl alebo inú škrobovú múčku. Výsledné cesto má byť pevné, ale nie veľmi suché. Necháme zovrieť vodu s lyžičkou soli a pomocou haluškovača vytvárame halušky. Tie varíme, kým nevyplávajú na povrch, záleží od veľkoti približne 2 - 3 minúty.
Bryndzu vymiešame s kyslou smotanou. Záleži od vás koľko smotany použijete, niekto má rád ostrejšu chuť bryndze a pridáva len dve lyžice smotany, niekto dá celý kelímok. Namiešajte si podľa svojej chuti.
Slaninku nakrájame na kocky, alebo pásiky a opečieme ju do chrumkava.
Na tanier naložíme porciu halušiek zalejeme bryndovou zmesou a posypeme opečenu slaninkou. Na záver polejeme výpekom so slaninky.